Psychiater (72) uit Makkinga definitief geschrapt uit BIG-register

Psychiater (72) uit Makkinga definitief geschrapt uit BIG-register

Geschreven door | 2024-07-08T20:04:52+00:00 08 juli, 2024|Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, Zwolle|

Een 72-jarige oud-kinderpsychiater uit Makkinga is voorgoed geschrapt uit het BIG-register. Zonder een inschrijving van in deze registratielijst voor beroepsgroepen in de gezondheidszorg kan de zeventiger zijn beroep als psychiater en psychotherapeut niet meer uitoefenen. 

Dit heeft het regionaal tuchtcollege vandaag bekend gemaakt. De kinderpsychiater werd in 2018 in Nepal op heterdaad betrapt op zijn hotelkamer met een 15-jarige jongen die hij seksueel misbruikte. De man bezocht dat land vaker. Lokale onderzoekers van Terre des Hommes hadden het vermoeden dat de man seks met minderjarigen had. Hij werd geobserveerd en uiteindelijk betrapt.

GGZ-Drenthe

De man werkte van 2005 tot zijn pensionering eind 2017 in deeltijd als kinder- en jeugdpsychiater op GGZ-afdelingen in Emmen, Meppel en Hoogeveen. Hij stond sinds 1998 ingeschreven in het BIG-register. Van 2008 tot 2018 had de man een eigen praktijk voor kinder- en jeugdpsychiatrie. De man werd voor het seksueel misbruik van minderjarigen en bezitten van kinderporno in Nepal veroordeeld tot één jaar en zes maanden cel. De man kwam in 2020 weer vrij en terug naar Nederland.

Geen hulp gezocht

De inspectie voor de gezondheidszorg en jeugd (IGJ) spande een tuchtzaak aan om te voorkomen dat de man ooit weer werkzaam zou zijn als kinderpsychiater. De zaak diende 31 mei in Zwolle. De IGJ vindt het handelen van deze zorgverlener op geen enkele wijze verenigbaar met de zorgplicht als zorgprofessional. Daarnaast vindt de inspectie het kwalijk dat de man tijdens de periode waarin hij kinderen misbruikte met niemand daarover heeft gesproken en geen hulp daarvoor heeft gezocht.

Voor altijd gestopt

De man wist dat dit gedrag volstrekt ontoelaatbaar was. Toch deed hij dit wel. Hij zei dat hij vocht tegen ‘krachten’ waar hij niet tegen bestand was. Tijdens de strafprocedure is pedofilie bij de man vastgesteld. De kans op herhaling wordt hoog ingeschat als hij opnieuw in de zorg gaat werken met minderjarigen. Tijdens de zitting eind mei verklaarde de oud-psychiater dat hij is gestopt en nooit meer hulpverleningscontacten met minderjarigen zal aangaan. Hij heeft dit verder niet onderbouwd. IGJ maar ook het tuchtcollege heeft hij niet kunnen overtuigen.

De maatregel tot ontzegging om zich opnieuw als psychiater en psychotherapeut in het BIG-register in te schrijven is de enige mogelijkheid om de veiligheid van (minderjarige) zorgvragers te waarborgen, oordeelde het tuchtcollege. (ADP)

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn