Huisarts uit Groningen voor tuchtrechter voor grensoverschrijdend gedrag

Huisarts uit Groningen voor tuchtrechter voor grensoverschrijdend gedrag

Geschreven door | 2019-06-12T11:30:36+00:00 12 juni, 2019|Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg|

GRONINGEN (ADP) – Een arts van de Academische Huisartsenpraktijk in Groningen heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meermalen seksueel contact gehad met een patiënte. De inspectie sleepte de huisarts voor het medisch tuchtrecht.

De arts beaamde dat hij in vanaf 2014 drie keer ‘over de schreef ging’. Hij behandelde de beperkt mobiele vrouw al vanaf 1993. Tijdens de visites bij haar thuis gebeurde dit ongepast gedrag. Hij voelde genegenheid voor haar, een soort verliefdheid. Dit was wederzijds, meende de arts.

De vrouw besprak de intieme relatie die ze met haar huisarts met een medewerker van de psychiatrische kliniek Lentis. De contacten met haar huisarts verwarde de vrouw. Ze wilde overstappen naar een andere huisarts. Haar dossier werd eind 2014 doorgestuurd naar een andere arts.

De vrouw had in 2015 nog een afrondend gesprek met haar oude huisarts. Dit afscheid mondde uit in seksueel contact. Daarna volgde nog vele e-mails over en weer. In oktober 2016 meldde Lentis dit contact bij de IGJ. De inspectie startte een onderzoek. Eind 2017 was dat onderzoek klaar.

De huisarts werd in oktober 2018 op non-actief gezet, nadat het bekend werd dat er een officiële klacht bij de tuchtrechter lag. Op dit moment is de man nog wel waarnemend huisarts. Het tuchtcollege kreeg in februari van dit jaar pas de klacht onder ogen. Waarom moest dit allemaal zo lang duren, vroeg de tuchtrechter.

De inspectie betreurde de trage voortgang. Het onderzoek verliep moeizaam, omdat er van de visites geen gespreksverslagen waren. Ook duurde het lang voordat de inspectie de enorme hoeveelheid aan mailtjes op tafel kreeg. De huisarts bestreed dat het hier ging om langdurig seksueel overschrijden contact.

Hij was drie keer te ver gegaan. Hij wilde dit niet goed praten. De arts was te ver gegaan, vond hij zelf. De vrouw gaf in 2014 aan over te willen stappen naar een andere huisarts. Hij hield dit nog een tijdje tegen, omdat hij ‘in de modus stond om het goed te maken’. Hij was al 28 jaar haar huisarts. Hij wilde het goedmaken, maar maakte het alleen maar erger.

Hij wilde niet indringen in haar privéleven. Hij wilde haar goed helpen. Achteraf blijkt nu dat de vrouw dit als traumatisch heeft ervaren. ,,Het had niet zover moeten komen. Het is een dieptepunt in mijn leven”, zei de arts.

Uitspraak over zes weken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn