Zwembadmoord Marum krijgt na negen jaar vervolg

Zwembadmoord Marum krijgt na negen jaar vervolg

Geschreven door | 2021-10-04T07:29:46+00:00 04 oktober, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank in Groningen buigt zich opnieuw over de moord op Jan Elzinga (40). De man werd in juli 2012  bij het zwembad in Marum doorgeschoten. Voor de moord zijn destijds twee mannen veroordeeld. In juli van dit jaar werden vier nieuwe aanhoudingen verricht. Twee hiervan moeten vandaag voor de rechter verschijnen. Het zijn de 42-jarige Monique H. uit Hollandscheveld -de toenmalige vriendin van Elzinga- en haar broer Marcel (39) uit Nieuw-Roden.

 

Beiden werden kort na de moord al aangemerkt al verdachten in deze zaak. Er was onvoldoende bewijs en het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde beide zaken. Nu, negen jaar na de moord, verwijt het OM hen alsnog betrokkenheid in de moordzaak. Deze eerste openbare zitting is een zogeheten pro formazitting. Dit is een inleidende zitting waarbij nog niet inhoudelijk op de zaak wordt ingegaan. Hun moeder Cobie (59) uit Roden en een 56-jarige man uit Kampen werden eveneens in juli aangehouden. Zij moeten eind deze maand voor de rechter verschijnen.

 

Deal

De aanhouding sloeg bij de vier in als een bom, zei advocaat Wilko ten Have, de raadsman van de 42-jarige vrouw, eerder. De aanleiding van hun aanhouding is een deal die het OM heeft gemaakt met Willem P. die vastzit, omdat hij de moord op Elzinga zou hebben georganiseerd. P. kreeg hiervoor uiteindelijk twintig jaar cel opgelegd. De man uit Kampen gaf destijds Pascal E. uit Zwolle de opdracht Elzinga dood te schieten. E. zou hiervoor 15.000 euro krijgen. E. bekende en zit een celstraf van vijftien jaar uit. De Kampenaar wilde niets verklaren over de moordopdracht, tot 2017. Toen kwam hij met nieuwe informatie. In ruil voor een vervroegde vrijlating wilde P. alsnog meer uit de doeken doen over de moord.

 

Kanttekeningen bij deze nieuwe verklaringen

Volgens Ten Have werden de gesprekken in 2019 voortgezet en vertelde P. dat niet hij, maar de vriendin van Elzinga en haar familie opdracht gaven om Elzinga te doden. De deal tussen P. en het OM werd uiteindelijk door de rechter-commissaris bekrachtigd. Op basis van deze nieuwe informatie werden de vier deze zomer aangehouden. Ten Have zet flinke kanttekeningen bij deze deal en de nieuwe informatie van P. “De man heeft het dossier vijf jaar onder zicht gehad en dat goed kunnen bestuderen”, zei de raadsman een week geleden. Een recherchebureau in Roden onderzoekt in opdracht van Monique H. de deal tussen het OM en P. Volgens Ten Have roepen de nieuwe verklaringen vooral vragen op. Het recherchebureau onderzoekt de betrouwbaarheid hiervan. Ten Have denkt vandaag de eerste bevindingen op de rechtszitting te presenteren.

 

Geldkraan dicht

De reden dat P. ineens is gaan praten, zou een financiële kwestie met de familie zijn. De man zou nog steeds een bijdrage van de familie ontvangen en dat zou zijn gestopt. Jan Elzinga werd op 10 juli 2012 bij de ingang van zwembad Wotterwille doodgeschoten. Hij trok daar elke dag baantjes. Hij werd door E. in zijn borst geschoten en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De schutter legde zich bij zijn straf neer. De rechtbank in Groningen veroordeelde P. tot achttien jaar cel. Die ging in hoger beroep. Het gerechtshof kwam tot een gevangenisstraf van twintig jaar, omdat “de moord een karakter had van een koelbloedige liquidatie, een huurmoord”, waarbij P. de initiator was.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn