Zeven jaar cel voor seksueel misbruik op dansschool Groningen

Zeven jaar cel voor seksueel misbruik op dansschool Groningen

Geschreven door | 2021-09-24T14:13:26+00:00 24 september, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het seksueel misbruiken van dertien leerlingen van zijn dansschool in Groningen is de 38-jarige Khalid A. veroordeeld tot zeven jaar celstraf.

Dertien jonge vrouwen – onder wie een slachtoffer uit Hoogeveen – deden aangifte tegen de Groninger. De meesten waren minderjarig toen zij seksueel werden misbruikt door A. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter legde de man ook een beroepsverbod op van twaalf jaar (de duur van detentie plus vijf jaar daarna) en een contactverbod van vijf jaar.

Vorig jaar aangehouden

De dansschoolhouder werd een jaar geleden aangehouden op verdenking van verkrachting, poging daartoe en aanranding. Een moeder en een tante van een leerlinge stapten naar de politie. Daarop rolden meer aangiftes tegen A. binnen. De verklaringen kwamen in grote lijnen met elkaar overeen.

De aangeefsters zeiden dat zij één op één rek- en stretchoefeningen kregen van A. Ze werden in benarde posities gedrukt, waar ze niet zelfstandig uitkwamen. Op dat moment sloeg A. toe, zeiden deze leerlingen. Ook verklaarden zij over een grijze joggingbroek met een gat in het kruis. Dat gat was onderdeel van het misbruik.

Gezag

De rechter vond het kwalijk dat A. misbruik maakte van zijn gezag en overwicht. De meisjes durfden niets tegen hem te doen, omdat zij bang waren dat zij hun danscarrière of hun toekomst als dansdocente dan konden vergeten. De man sprak de beschuldigingen tegen. Hij erkende een eenmalig seksueel contact met een 17-jarige leerlinge. Maar dat ging met wederzijdse toestemming, zei de man eerder tegen de rechter. Hij voelde zich slachtoffer van een hetze tegen hem. De aangeefsters zouden hun aangiftes op elkaar hebben afgestemd.

 

WhatsAppgroep

De rechter kon die gedachtegang van A. niet volgen. De aangeefsters hebben onafhankelijk van elkaar verklaard en wisten op dat moment niets van de andere aangiftes af die tegen de dansschoolhouder lagen. De aangeefsters deelden een WhatsApp-groep. Daar spraken de groepsleden met elkaar af om in het belang van het politieonderzoek geen details te delen. Volgens de rechter hielden de aangevers zich daaraan. Hij noemde de aangiftes betrouwbaar en geloofwaardig. A. heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan verkrachting, aanranding en ontucht.

De rechter woog in de bestraffing mee dat de dansschoolhouder in 2017 al werd aangesproken voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. A. toont geen inzicht in zijn verwerpelijke manier van handelen, zei de rechter. “Dit heeft een lange tijd geduurd. En de slachtoffers waren jong”, zei hij. Bij A. is geen stoornis vastgesteld, maar de rechter vond dat de kans op herhaling groot is en de maatschappij hiervoor moet worden beschermd. Daarom legde de rechter de man een beroeps- en contactverbod op voor de maximale duur. Hij moet alle slachtoffers in totaal 80.000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn