Zaak oud-top No Surrender kampt met ‘agendaproblematiek’

Zaak oud-top No Surrender kampt met ‘agendaproblematiek’

Geschreven door | 2018-09-18T09:42:32+00:00 17 september, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Het duurt zeker nog een half jaar voordat de rechtbank zich over de zaak buigt waarin vier oud-bestuursleden van No Surrender terecht moeten staan. Er moeten nog getuigen worden gehoord bij de rechter-commissaris. Het lukt maar niet om alle agenda’s op elkaar af te stemmen.

De zaak draait om de vier oud-voormannen van No Surrender Henk Kuipers uit Emmen, Theo van V. uit Klazienaveen. Maar ook de Zeeuwse oud-voorman Rico R. en de oprichter van de club, Klaas Otto zijn verdachte in die zaak. De mannen wordt het leiding geven aan een criminele organisatie, mishandeling en afpersing verweten.

‘Er mag niets fout gaan’

Bij de verhoren bij de rechter-commissaris zijn ook de advocaten aanwezig. Over en weer mogen verhinderdata worden opgegeven. Een deel van de verhoren vindt pas begin van 2019 plaats. ,,Er mag dan ook niets fout gaan. Geen getuige kan ziek worden. Dan zijn we zo weer een half jaar verder”,  mopperde de advocaat van Kuipers, Roy van der Wal.

Datum inhoudelijke behandeling blijft uit

Hij diende opnieuw het verzoek in om Kuipers op vrije voeten te stellen. Desnoods onder strikte voorwaarden. ,,De man zit al negen maanden vast. Ondanks de voorgestelde planning is naar mijn idee nog geen zicht op een datum voor de inhoudelijke behandeling”, zei van der Wal. Medeverdachten van hetzelfde kaliber lopen volgens de advocaat inmiddels vrij rond.

Lichtpuntje

De rechter wees de schorsingsverzoeken voor Kuipers en Ten V. af, omdat er in tussentijds niets is veranderd. Maar er kwam wel een nieuw lichtpuntje voor Kuipers en ook Ten V. ,,Voor de volgende regiezitting willen we voorgelicht worden over de voorwaarden die kunnen worden gesteld bij een schorsing”, zei de rechter. De reclassering moet onderzoeken welke voorwaarden dit moeten zijn. De rechter: ‘Dit wil niet zeggen dat op de volgende zitting automatisch geschorst gaat worden’.

‘Vakantie’

Kuipers werd begin van deze maand overgeplaatst naar een meer beveiligde gevangenisafdeling in Vught, vanwege ‘ontsnappingsplannen’. Er was een anonieme melding binnengekomen dat er plannen waren om Kuipers uit de gevangenis te bevrijden. De oud-voorman werd met een skibril op overgebracht naar Vught. ,,Voor een korte vakantie”, schampte de verdachte.

‘Wat een poppenkast’

Na de anonieme melding gebeurde er verder niets. Kuipers werd afgelopen vrijdag overgebracht naar een normale regime in Almelo. ,,Ik zeg het u, het was allemaal zwaar overdreven, wat een poppenkast”, zei Kuipers tegen de rechters. Met kushandjes richting zijn familie op de publieke tribune verliet Kuipers, met in zijn kielzog Ten V., weer de zaal. Op naar de volgende niet-inhoudelijke zitting op 16 november.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn