Wrakingsverzoek No Surrenderzaak afgewezen

Wrakingsverzoek No Surrenderzaak afgewezen

Geschreven door | 2020-06-04T13:44:02+00:00 04 juni, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De wrakingskamer heeft het verzoek van advocaat Umut Ural om andere rechters te zetten op de omvangrijke No Surrenderzaak afgewezen. Ural diende een wrakingsverzoek in, maar zonder succes.

 

Ural staat Theo ten V. uit Klazienaveen bij in dit proces. Hij wilde in de zaak van Ten V. oud-captain Henk Kuipers uit Emmen horen. Ondanks allerlei pogingen liep dit verhoor op niets uit. De rechtbank blies uiteindelijk dit verhoor definitief af. Ural vond het tijd worden voor nieuwe rechters, omdat de verdediging van Ten V. nu zou worden geschaad.

 

De wrakingskamer oordeelt niet of de rechtbank juist heeft beslist over het uiteindelijk niet meer horen van Kuipers in de zaak Ten V. De wrakingskamer kijkt alleen of hier sprake is geweest van vooringenomenheid. En dat was niet het geval, vindt de kamer. Ural is teleurgesteld in de uitspraak, maar laat het hier niet bij zitten. ,,De volgende stap is om een nieuw verzoek in te dienen om Kuipers alsnog in de zaak Ten V. te horen”, laat hij weten.

 

Het omvangrijke No Surrender-proces loopt al vanaf maart 2018. Volgens het Openbaar Ministerie zijn Kuipers, Otto, Ten V. en R. oud-bestuursleden van de inmiddels verboden motorclub. Ze worden verdacht van onder meer diefstal met geweld en leidinggeven aan een criminele organisatie. Op 22 september wordt Kuipers nog gehoord in de zaken van Otto en R. Het Openbaar Ministerie komt op 28 september met de strafeisen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn