Wrakingsverzoek explosiezaak Hoogeveen afgewezen

Wrakingsverzoek explosiezaak Hoogeveen afgewezen

Geschreven door | 2020-09-21T20:29:50+00:00 21 september, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Er hoeven geen nieuwe drie rechters op de explosiezaak Hoogeveen worden gezet. De wrakingskamer heeft het verzoek van advocaat Peter Plasman afgewezen.  

 

De advocaat vroeg eerder om de zaak uit te stellen om een ontbrekend rapport op te laten stellen. De rechters vonden dat niet nodig. Wanneer zij na de zitting toch nog behoefte hebben aan dat rapport biedt de wet de mogelijkheid de zaak te heropenen, zo motiveerden zij hun standpunt. Een wrakingsverzoek volgde.

 

Bewoners met baby vluchtten via balkon

Plasman staat de 33-jarige verdachte uit Assen in deze zaak bij. De man wordt verdacht van poging tot moord. De Assenaar bekende eerder dat hij op 15 januari een jerrycan met daaraan vuurwerk aan de voordeur van een appartement aan de Lomanlaan in Hoogeveen plakte en liet ontploffen. Er ontstond brand. De bewoners, twee volwassenen en een baby, vluchtten via het balkon het gebouw uit. Over de geestelijke gesteldheid van de man zijn drie rapporten opgesteld. Deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden, een tbs-behandeling zonder gedwongen opname. De voorwaarden moeten voorkomen dat de persoon in herhaling valt.

 

Maatregelenrapport 

Voor het vaststellen van die voorwaarden is een zogenoemd maatregelenrapport nodig. Dat rapport ontbreekt. Plasman verzocht daarom dat rapport alsnog op te laten maken. Temeer, omdat de officier van justitie aankondigde tbs met dwangverpleging te willen eisen. De rechtbank zag zich voorlopig voldoende geïnformeerd en ging aan Plasmans verzoek voorbij. Dit is wellicht voor de verdediging een ongelukkige beslissing, maar het geeft geen blijk van vooringenomenheid, vindt de wrakingskamer.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn