Werkstraffen voor ‘extreem jonge’ snackbarovervallers uit Emmen

Werkstraffen voor ‘extreem jonge’ snackbarovervallers uit Emmen

Geschreven door | 2021-05-01T13:10:55+00:00 01 mei, 2021|Assen, Rechtbank|

Twee jongens van 12 en 13 jaar uit Emmen zijn veroordeeld tot 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk voor het overvallen van Cafetaria De Boslaan in Emmen. Daarnaast krijgen ze begeleiding van de jeugdreclassering, een verplichte behandeling en mogen ze de komende jaren de snackbar niet in.

Op 29 december vorig jaar kwamen de jongens met grote messen de cafetaria binnen. De eigenaar kon één van de twee zelf overmeesteren. Die jongen kwam al van kinds af aan in de snackbar. De ander kon later worden aangehouden.

Overlast, schade en leed
De jongens stonden twee weken geleden achter gesloten deuren terecht, omdat ze nog zo jong zijn. Waarom zij de overval pleegden, is niet duidelijk. Ze hebben niks kunnen buitmaken. “Ze hebben zich schuldig gemaakt aan een poging tot afpersing, waarbij behalve overlast en schade ook veel leed is toegebracht”, zei de rechter in Assen die het vonnis voorlas. Hij doelde op de aangeslagen eigenaren van de cafetaria.

De officier van justitie had een hogere straf tegen het duo geëist: 93 dagen jeugddetentie, waarvan 90 voorwaardelijk en daarnaast 60 uur onvoorwaardelijke werkstraf. De rechtbank heeft geen jeugddetentie opgelegd vanwege de persoonlijke situaties van de beide jongens.

Hulp belangrijker dan celstraf
De één heeft een zogenoemd ‘belast verleden’, waarover de rechter verder niks kon zeggen vanwege zijn jonge leeftijd. De ander heeft volgens de Raad voor de Kinderbescherming  meer positieve dan negatieve punten in zijn thuissituatie. Daarom vindt de rechtbank ook voor hem een deels voorwaardelijke celstraf als waarschuwing voor de toekomst niet nodig. Ze hebben meer aan hulpverlening naast hun werkstraf, oordeelt de rechtbank, die spreekt van ‘extreem jonge verdachten’. (ADP)

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM