Werkstraf voor wangedrag in de trein

Werkstraf voor wangedrag in de trein

Geschreven door | 2019-01-12T17:32:58+00:00 12 januari, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor wangedrag in de trein is een 28-jarige man uit Kropswolde veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur. De man sloeg, bedreigde en bespuugde een conducteur en een beveiliger.

De man nam in september vanuit Groningen de trein naar Kropswolde. Door een storing kon de man geen kaartje kopen. Tijdens de reis vroeg de conducteur naar een geldig vervoersbewijs dat de Kropswolder niet kon overhandigen. De conducteur besloot een boete uit te schrijven.

De Arriva-medewerker vroeg naar het ID-bewijs. Ook dat kon de 28-jarige reiziger niet tonen. Hij zocht ernaar, maar vond dat niet. ,,Schrijf nu maar uit, je weet toch wel wie ik ben”, riep de beschonken man. De passagier doelde daarmee op het feit dat hij keeper is van FC Groningen.

Er ontstond een woordenwisseling. De conducteur duwde de man weg, omdat die te dicht op hem zou staan. De passagier haalde uit en sloeg de conducteur in het gezicht. ,,Ik maak je kapot, ik maak je dood”, riep hij daarbij.

Hij voelde zich bedreigd, zei hij later tegen de rechter. ,,Ik kon geen kant op. Ik stond tegen het raam, ingesloten”. De rechter legde dit naast zich neer. Die wees erop dat mede-passagiers in de trein het gedrag van de 28-jarige juist intimiderend vonden.

Na dit incident bracht de keeper een nacht in de cel door. De media besteedden aandacht aan dit gebeuren, omdat de man niet alleen keeper maar ook aanvoerder was van de voetbalclub. Hij legde het aanvoerderschap nadien neer.

Advocate Paulien Waninge zei namens de Kropwolder dat de man genoeg was gestraft door al die publiciteit. ,,Er werd honend en quasi-grappig over hem uitgelaten. Dit heeft hem geschaad”, zei de raadsvrouw. Zij vroeg de rechter de man wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 70 uur. De aandacht in de media had de keeper aan zichzelf te danken, vond de aanklager. De rechter hield er wel enigszins rekening mee. Hij verlaagde om die reden de straf naar vijftig uur onbetaald werken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn