Werkstraf voor veroorzaken spoor van vernielingen Winschoten en Finsterwolde

Werkstraf voor veroorzaken spoor van vernielingen Winschoten en Finsterwolde

Geschreven door | 2020-09-13T11:46:34+00:00 13 september, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – ‘Doodzonde en heel zinloos’ zei de politierechter tegen een net 19-jarige verdachte uit Winschoten over het veroorzaken van een spoor van vernielingen in Winschoten en Finsterwolde. De verdachte bekende, ook al wist hij zich door drank weinig van alles te herinneren.

 

Hij erkende dat hij vorig jaar met twee 16-jarige vrienden uit Winschoten en Scheemda stenen door de ruiten van geparkeerde auto’s, van winkels en een woning gooide. Ook de ruiten van een school van het Dollard College bleven niet heel. De kassen op het schoolterrein en de ruiten van de schoolbus gingen eveneens stuk. Een week later hielden de jongens huis in Finsterwolde. Van sommige auto’s trapten zij de spiegels eraf.

Flink in de olie

Een van de slachtoffers zag dit gebeuren en ging op de vandalen af. De drie renden er vandoor. Een van de zestienjarigen was zo dronken dat hij vanzelf omviel. Hij werd door zijn achtervolger aan de politie overgedragen. Daar noemde de jongen de namen van zijn twee vrienden, waaronder die van de 19-jarige uit Winschoten.

Schuld afschuiven

Alleen de oudste bekende tegenover de politie de vernielingen. De 16-jarigen hadden naar eigen zeggen niets gedaan en wezen hun oudere vriend als schuldige aan. Met als gevolg dat de twee door de kinderrechter werden vrijgesproken. Die vrijspraak kwam bij de 19-jarige hard aan. Ook zijn advocaat Duco Keuning zette vraagtekens bij die beslissing: ‘Als je maar flink tegen de klippen op ontkent word je vanzelf beloond’.

De kinderrechter

‘Ja dat is zuur’, zei de rechter. Hij was destijds ook de kinderrechter die tot die vrijspraak kwam. ‘Ik moet oordelen op basis van het proces verbaal dat dan voor mij ligt en dat verslag van de politie was onvoldoende’, verklaarde hij zijn eerdere beslissing. De rechter veroordeelde de 19-jarige voor de reeks vernielingen en het rijden onder invloed tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

De Winschoter moet zich laten begeleiden door de jeugdreclassering. Daarnaast moet hij de schade van bijna 7000 euro vergoeden.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn