Werkstraf voor jonge oplichter met fake bank-app

Werkstraf voor jonge oplichter met fake bank-app

Geschreven door | 2018-12-29T17:11:31+00:00 29 december, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 18-jarige Stadjer moet voor het oplichten en uitgeven van vals geld als straf 60 uur werken. De jonge oplichter maakte gebruik van een valse bank-app.

De man kwam eind vorig jaar bij mensen in Groningen en Assen aan de deur die telefoons via Marktplaats aanboden. De toen nog 17-jarige Stadjer ‘betaalde’ bij de deur via een fake bank-app.

De slachtoffers kwamen daar pas achter toen de Stadjer al lang en breed met de telefoon was vertrokken.

De jonge Groninger werd in januari in Voorschoten uiteindelijk aangehouden toen hij valse bankbiljetten van 50 euro uitgaf. Hij reed zonder een geldig rijbewijs rond op een scooter.

De rechter vond dat de Stadjer door het uitgeven van vals geld het vertrouwen in het economisch verkeer in bankbiljetten ondermijnde. Dit is een kwalijke zaak, vond de rechter.

Maar vooral de truc met de bank-app vond de rechter hinderlijk. De Stadjer misbruikte op deze manier het vertrouwen die de slachtoffers in hun eigen woning in hem stelden.

De officier van justitie stelde twee weken geleden een werkstraf van 60 uur voor, omdat er inmiddels een hulpverleningstraject rondom de Stadjer is opgezet.

De rechters vonden dat dit traject moet worden voortgezet en dan is een celstraf niet passend. Hij vond de eis een passender straf. De Stadjer moet daarnaast de slachtoffers in totaal ruim 1000 euro aan schadevergoeding betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn