Werkstraf voor handel in illegaal vuurwerk via Instagram

Werkstraf voor handel in illegaal vuurwerk via Instagram

Geschreven door | 2019-01-21T19:58:52+00:00 21 januari, 2019|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Voor het verhandelen van illegaal vuurwerk aan minderjarigen via Instagram is een 22-jarige man uit Peizermade veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Daarnaast is de man een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. 

Tegen de man eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechter noemde het ‘levensgevaarlijk’ dat de man via zijn Instagram-account en WhatsApp nota bene aan minderjarigen zwaar illegaal vuurwerk aanbood. Hoewel dergelijk gedrag een gevangenisstraf ‘verdient’, hield de rechter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man.

De 22-jarige is nog een jonge man die niet eerder is veroordeeld, vond de rechter. De man handelde vanaf 2015 in illegaal vuurwerk, totdat hij in 2017 werd opgepakt. Sindsdien lijkt de man zijn leven weer op orde te hebben. Hij heeft werk en de kans dat hij opnieuw dergelijk handel bedrijft, wordt laag ingeschat. De politie kwam de handel op het spoor nadat drie jongens in Winsum met illegaal vuurwerk tegen de lamp liepen. Zij kochten dit vuurwerk in via Instagram ‘vuurwerk050’. Achter deze handel bleek de man uit Peizermade te zitten.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn