Werkstraf voor ‘grove’ koffiediefstal, dief laadde bigshoppers vol en liep winkel uit

Werkstraf voor ‘grove’ koffiediefstal, dief laadde bigshoppers vol en liep winkel uit

Geschreven door | 2020-01-08T12:11:35+00:00 08 januari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – ‘Best brutaal en vooral grof’, zei de rechter tegen twee mannen van 56 en 27 jaar uit Veendam. Beiden stonden terecht voor het stelen van ongeveer 400 pakken koffie bij zeven COOP-supermarkten in Groningen. 

 

De jongste was de dief. Hij kreeg een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd. De oudste was alleen de chauffeur. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Beiden liepen vorig jaar in januari tegen de lamp, nadat een medewerker het kenteken van de auto noteerde waarin de mannen wegreden.

 

Marktkoopman

De Veendammers zijn buren van elkaar. De ‘koffie-klus’ werd besproken tijdens het uitlaten van de honden. De jongste werkte ooit op de markt en kreeg via een marktkoopman de vraag of hij goedkoop koffie kon leveren. De koopman betaalde hem twee euro per pak. De jongste had daar oren naar en klopte bij de buurman aan voor een auto. Die wilde voor 7,50 euro per uur wel chaufferen.

 

Geen poortjes

De mannen wisten dat de COOP-supermarkten geen gebruik maken van beveiligingspoortjes. De jongste stapte met ongeprepareerde tassen de winkel binnen. Hij laadde de bigshoppers vol en stapte zonder te betalen naar buiten. Dit gebeurde vorig jaar op 12 januari ook in Ten Boer. Een medewerker noteerde het kenteken van de wagen waarin de man met de bigshoppers wegreed.

 

Domme actie

Het kentekennummer was in december al eens doorgegeven aan de politie. Daar werd toen niets mee gedaan. Na de tweede melding kwamen de agenten alsnog in actie. Zij hielden de beide Veendammers kort daarop aan. Beide mannen bekenden. Ze wilden naast hun uitkering op deze manier een extra zakcentje verdienen. Ze vonden dit nu ook wel een domme actie, zeiden beiden tegen de rechter.

 

Te weinig bewijs

De rechter hield er rekening mee dat beiden nauwelijks een strafblad hadden. De supermarkten dienden een gezamenlijke schadeclaim van ruim 2500 euro in. Die werd afgewezen, omdat het niet op de juiste wijze was ingediend. De 27-jarige Veendammer heeft met deze illegale handel bijna 800 euro verdiend. Dat geld moet hij aan de Staat terugbetalen. De marktkoopman is als opdrachtgever vanwege te weinig bewijs niet vervolgd.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn