Werkstraf voor Emmenaar die stoeptegel naar medewerkster van instelling gooide

Werkstraf voor Emmenaar die stoeptegel naar medewerkster van instelling gooide

Geschreven door | 2019-03-15T21:29:39+00:00 15 maart, 2019|Assen, Rechtbank|

EMMEN – Een 24-jarige man uit Emmen moet voor bedreiging van een medewerker van hulpinstelling Cosis in Emmen 30 uur werken. Daarnaast legde de politierechter aan de man een voorwaardelijke celstraf van twee weken op. Voert de man de werkstraf niet uit, dan moet hij 15 dagen de cel in.

De man is cliĆ«nt bij de zorginstelling vanwege zijn psychische beperking. Hij kreeg het op 19 november vorig jaar buiten de instelling aan de stok met een vrouw. De ruzie liep zo hoog op, dat een medewerkster naar buiten kwam om de man te kalmeren. Maar de Emmenaar keerde zijn woede nu ineens op de medewerkster. Hij stroopte zijn mouwen op, en pakte haar bij haar pols. Hij schreeuwde haar de woorden: ‘Ik sla de tanden uit je mond’ toe. Daarna greep hij een stoeptegel van de grond en gooide deze in haar richting.

Stoeptegel gegooid

De geschrokken medewerkster was net op tijd het gebouw weer binnen. Ze werd niet geraakt door de tegel. Diverse getuigen zagen wat er gebeurde. De bedreigde medewerkster deed aangifte tegen de man. “Dit alles heeft op mij een enorme indruk gemaakt”, zei de medewerkster vrijdag op zitting.

Strafblad

De Emmenaar kampt met diverse problematiek en is ‘onberekenbaar’. Hij wordt daarvoor begeleid. Eerdere veroordelingen voor onder meer huislijk geweld en vernielingen leverden de man een strafblad van zeven kantjes op.

De Emmenaar liep nog in twee proeftijden uit eerder voorwaardelijk opgelegde straffen. In totaal lagen nog zes weken cel voor de man op de plank. Die wilde de officier op de man verhaald zien. Maar de rechter wilde het hulptraject van de man niet doorkruisen en wees dit verzoek niet toe.

Door het incident was het de medewerkster plots in de rug geschoten. Ze vroeg 350 euro schadevergoeding. De rechter vond dat hiervan 200 euro moet worden betaald.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt