Werkstraf voor diefstal geld uit personeelskas

Werkstraf voor diefstal geld uit personeelskas

Geschreven door | 2019-01-29T10:48:40+00:00 29 januari, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN/EMMEN (ADP) – Voor het leeghalen van de rekening van een personeelsvereniging moet een 33-jarige vrouw uit Emmen als straf 120 uur werken. De vrouw was penningmeester van de vereniging. De rechter vond het bewezen dat de Emmense bijna 11.000 euro heeft verduisterd.

De diefstal kwam begin vorig jaar aan het licht toen de vrouw werd ontslagen. De vrouw werkte bij Parc Sandur in de horeca. Haar contract werd niet verlengd.  Daarmee verviel ook haar rol als penningmeester. Haar opvolgster ontdekte dat de rekening van de personeelsvereniging helemaal leeg was. Zij deed aangifte van diefstal.

De vrouw stond terecht, samen met haar 38-jarige vriend. De man had eveneens enkele malen met het pasje gepind. De man kreeg het pasje van zijn vriendin om boodschappen te doen. Hij zag wel dat het pasje niet zijn vriendin toebehoorde. Hij dacht dat dit even een noodoplossing was en dat die rekening wel weer werd aangevuld.

De rechter vond dat hier geen sprake was van opzet en sprak de man vrij. De officier van justitie eiste op zitting voor de man eveneens vrijspraak en een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken voor de vrouw. De officier woog mee dat de vrouw niet uit zichzelf stopte met de diefstal.

Bovendien kampte de vrouw in het verleden met een gokverslaving. De kans bestaat dat de vrouw in de toekomst opnieuw de fout ingaat en eiste de officier daarom ook een voorwaardelijke straf. De rechter hield het alleen bij een werkstraf. De Emmense had geen strafblad en de verslaving speelde in het verdere verleden.

Het sierde de vrouw niet dat ze tot dusver nog geen cent heeft terugbetaald, zei de rechter. De vereniging diende geen schadevordering in. Hierover kon de rechter dan ook geen besluit nemen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn