Werkstraf voor verduisteren 12.000 euro van amateurarcheologen Klazienaveen

Werkstraf voor verduisteren 12.000 euro van amateurarcheologen Klazienaveen

Geschreven door | 2021-04-26T16:28:37+00:00 26 april, 2021|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 61-jarige man uit Klazienaveen is voor verduistering veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De rechter vindt het bewezen dat de man in de periode van november 2015 tot januari 2019 als penningmeester van een vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie (VAEE) 12.000 euro heeft onttrokken. De man ontkent dit stellig en gaat in hoger beroep. 

 

De man werd naar eigen zeggen in 2015 gevraagd om voor de vereniging op te treden als penningmeester. “De vereniging lag op zijn gat”, zei de man tegen de rechter. In januari 2019 bleek dat het geld niet meer op de rekening stond. Het was belegd. Dat ging met toestemming, zei de man. “Ik ben de verplichting aangegaan om tien jaar te beleggen en zou de vereniging het bedrag plus zes procent rente terug kunnen betalen”. Dit stond volgens hem in de stukken. “Maar een deel van het dossier is weg”, zei de man.

 

Hypotheek dochter

Volgens de officier van justitie staat het dossier vol met verklaringen dat er geen toestemming is gegeven om 12.000 euro te beleggen. Volgens de aanklager gebruikte de ex-penningmeester het geld voor de hypotheek van zijn dochter. De man had nog geen strafblad en de officier stelde een werkstraf van 160 uur voor. Die straf werd door de rechter overgenomen. Hij besliste ook dat de vereniging het gestolen geld terugbetaald moet krijgen. Dit hoorde de man niet meer, hij stampte briesend ‘niemand heeft respect voor mij’ de zaal uit.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn