Werkstraf voor bedreiging advocate

Werkstraf voor bedreiging advocate

Geschreven door | 2018-12-19T22:18:11+00:00 19 december, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het bedreigen van de advocate van de moordenaar van zijn dochter heeft een 56-jarige man uit Wildervank een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen. Hij mag op geen enkele wijze contact met de juriste uit Zwolle opnemen.

Zijn 14-jarige dochter Varscha werd in 2002 in de ouderlijke woning in Wildervank gedood door een huisvriend van de familie. De dader werd in 2004 in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Vorig jaar in januari hoorden de nabestaanden dat de moordenaar inmiddels buiten de kliniek verblijft. Dit was eerder tijdens een tbs-zitting besloten. De vader van Varscha kon deze beslissing niet verkroppen en belde de advocate van de tbs’er. De Wildervanker dreigde dat hij een bom onder haar auto zou plaatsen. ,,Ik geen kind, jij geen kind”, had de man geroepen. De advocate deed aangifte.

Op advies van de hoofdofficier van justitie moest de juriste tijdelijk met haar dochter onderduiken. ,,Een ouder van een kind dat is gedood kan tot alles in staat zijn”, zei de officier van justitie op zitting. Zij eiste een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur en een algeheel contactverbod. De rechter zei: ,,Het is verschrikkelijk wat zestien jaar geleden is gebeurd. Het recht heeft echter zijn beloop gehad. De tbs-behandeling heeft als doel dat de persoon weer terugkeert in de maatschappij. Ook een tbs’er heeft recht op een advocaat. Dat moet men accepteren.” Hij veroordeelde de man volgens de eis van de officier.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn