Werk- en celstraf voor ‘sadistische dierenbeul’

Werk- en celstraf voor ‘sadistische dierenbeul’

Geschreven door | 2020-11-03T15:06:53+00:00 03 november, 2020|Assen, Rechtbank|

Voor het zwaar mishandelen van zijn twee Stafford-honden is een 42-jarige man uit Assen veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De dieren leden vanaf 2015 vier jaar lang onder de terreur van de man.

 

De rechter was er duidelijk in: “Dit is een sadistische dierenbeul.”

De 42-jarige kwam niet naar de rechtbank. Omstanders zagen op 29 februari 2019 in Meppel, waar de man toen verbleef, vol afschuw hoe hij een van zijn honden afroste. Hij schopte en stompte het dier en pakte het bij de staart en nekvel en gooide het enkele meters van zich af. Het dier liep angstig weg en moest terugkomen. Kwispelend kwam de hond terug naar zijn baas en kreeg trappen tegen zijn ribben.

Overgoten met heet water

Geschokt meldden getuigen zich bij de politie. Uit de vele verklaringen bleek dat de man in Meppel al jarenlang zijn twee honden zwaar mishandelde. De dieren werden niet alleen geschopt en geslagen, maar ook aan de oren getrokken of overgoten met heet water.

De honden liepen vaak rond, op zoek naar eten. De rechter vond ook bewezen dat de man zijn huisdieren niet verzorgde. De dieren werden in beslag genomen en de baas moest zich op het bureau melden. Hij kwam niet.

‘Eis is te mild’

De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur. De rechter vond dit te mild. “Hij maakt misbruik van de loyaliteit die de dieren hebben ten opzichte van hun baasjes”, en legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van een maand op. De honden leven nu op een goed adres. “Zo’n persoon moet geen honden houden, die krijgt hij dan ook niet terug”, zei de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn