OM eist cel- en taakstraf voor hennepteelt in loods in Tynaarlo

OM eist cel- en taakstraf voor hennepteelt in loods in Tynaarlo

Geschreven door | 2021-03-26T20:20:32+00:00 26 maart, 2021|Groningen, Rechtbank|

Een 50-jarige man uit het Groningse Ten Post hangt voor het kweken van hennep in Tynaarlo en Sappemeer een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, boven zijn hoofd. Voor de kwekerij in Tynaarlo kreeg hij hulp van een 30-jarige man uit Houtigehage (Friesland). Tegen hem eiste de officier van justitie een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Volgens de officier is met de kwekerij in Tynaarlo bijna acht ton aan hennepgeld binnengehaald. Dat geld wil de aanklager op beide mannen verhalen. De kwekerij in Sappemeer was goed voor een illegale opbrengst van ruim een ton. Hiervoor moet de man uit Ten Post opdraaien, vindt de officier.

De kwekerij in Tynaarlo kwam begin februari 2019 in beeld na een melding van een gevelreiniger. Die rook een henneplucht in het pand waar hij aan het werk was. De politie deed warmtemetingen en kreeg het vermoeden dat in de loods aan de Exportweg niet alleen boottrailers werden verhuurd. Tijdens een inval vonden de agenten 440 planten. De kwekerij was professioneel ingericht en het water en de stroom werden illegaal getapt, ontdekten de agenten. In de bedrijfsloods stonden acht jetski’s, die ook in beslag werden genomen.

600 hennepplanten

Door de beslaglegging kwam de politie bij de man uit Ten Post uit. Die verhuurde de jetski’s vanuit een pand in Sappemeer. Tijdens de doorzoeking vonden de agenten ook daar nog eens zo’n zeshonderd hennepplanten. De kwekerij leek exact op de hennepkwekerij in Tynaarlo. Volgens de officier had de Groninger de touwtjes bij de beide kwekerijen in handen. De Groninger ontkent iets met de kwekerij in Tynaarlo van doen te hebben gehad. Volgens het onderzoek zou in de kwekerij in Sappemeer twee keer zijn geoogst. De officier gaat uit van 19 oogsten in Tynaarlo.

“Klassieke verklaring”

De Groninger zei nog nimmer te hebben geoogst. De eerste oogst in Sappemeer mislukte, de tweede oogst werd verijdeld door de komst van de agenten. Dat geloofde de officier niet: “Een klassieke verklaring. In de zittingszaal hoor ik alleen maar verhalen over mislukte oogsten. De verdachten zeggen praktisch altijd dat ze alleen maar verlies hebben gedraaid. Toch zitten de coffeeshops vol en lijkt dit een lucratieve handel te zijn”. De aanklager hield in zijn eis rekening met het vrijwel schone strafblad van de Fries. De Groninger heeft wel eerder met dit bijltje gehakt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn