Journalist beboet voor aanschaf illegaal vuurwerk voor ‘nep-reportage’

Journalist beboet voor aanschaf illegaal vuurwerk voor ‘nep-reportage’

Geschreven door | 2019-08-12T23:52:52+00:00 12 augustus, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het aanschaffen van professioneel vuurwerk voor een reportage over illegaal vuurwerk is de 63-jarige journalist Rob Mulder veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 300 euro. Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van 30 uur.

Mulder maakte eind december van 2017 voor RTV Noord een reportage over hoe gemakkelijk een particulier professioneel en dus illegaal vuurwerk kan aanschaffen. Zonder problemen ‘kocht’ hij een Cobra 6 en een mortierbom.

Hij bracht het vuurwerk naar het politiebureau maar werd naar eigen zeggen enkele dagen later aangehouden.

‘Hoogstaand journalistiek werk was het niet’, zei de officier van justitie. De reportage is volledig in scene gezet, zei de aanklaagster.

Zij tilde er zwaar aan dat Mulder zonder vooraf te overleggen de twee illegale vuurwerkstukken op het bureau af wilde leveren. Hij bracht hierdoor het gevaar binnen voor de mensen die daar werkten.

Vervolgens stapte Mulder met het vuurwerk weer in zijn auto en borg het thuis (in een woonwijk) op. Hij loog bovendien over de echtheid van de vuurwerkstukken. Het waren dummy’s, zou hij tegen de agenten hebben gezegd.

Pas op 1 januari gaf hij aan dat hij echt illegaal vuurwerk in huis had en werd aangehouden. Mulder is volgens de officier erg gevaarlijk te werk gegaan. De rechter hield meer rekening met de omstandigheden waarbinnen Mulder handelde.

De intenties om het publiek via een reportage te waarschuwen voor zwaar professioneel vuurwerk was goed. De uitwerking belabberd. Mulder deed beroep op de journalistieke vrijheid van meningsuiting.

Mulder sloeg op dat vlak de plank mis, door een in scene gezette film te maken. In de reportage voerde Mulder een onherkenbaar gemaakte verkoper op en vroeg een legale vuurwerkhandelaar om commentaar.

Achteraf speelde de vuurwerkhandelaar de rol van de ‘onbekende verkoper’. Het logo op de trui van de handelaar was ook te zien op de trui van de illegale verkoper. ‘Dan praat je niet over feitelijke betrouwbaarheid’, zei de rechter. Mulder heeft strafbaar gehandeld en werd veroordeeld voor het in het bezit hebben van professioneel (voor de particulier illegaal) vuurwerk.

De 39-jarige vuurwerkhandelaar uit stond eveneens terecht. Hem werd verweten dat hij als legale vuurwerkhandelaar illegaal vuurwerk in zijn zaak heeft gehaald. Het toneelstukje was vooraf met elkaar besproken. ‘U wist waar u mee bezig was’, zei de rechter.

Voor hem stelde de officier van justitie eveneens een werkstraf van 30 uur voor. De rechter vond dat de man na had moeten denken voordat hij in een onzorgvuldige journalistieke productie stapte.

De rol van de handelaar was beperkter, vond de rechter. Hij legde de man een voorwaardelijke boete van 200 euro op.

Beide mannen zien af van hoger beroep.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn