Vonnis in strafzaak van vrouw die glas in gezicht duwde van cafébezoekster uitgesteld vanwege extra camerabeelden

Vonnis in strafzaak van vrouw die glas in gezicht duwde van cafébezoekster uitgesteld vanwege extra camerabeelden

Geschreven door | 2020-10-02T13:44:34+00:00 02 oktober, 2020|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – Een 33-jarige vrouw die wordt verdacht van zware mishandeling in een café in Stad moet langer op haar vonnis wachten. De advocaat van de vrouw wil extra camerabeelden van het incident in het café zien. Na beraad ging de rechtbank mee in dat verzoek.

 

De zaak was gesloten voor uitspraak, zoals dat heet, maar wordt nu heropend. De 33-jarige vrouw hoorde vorige week een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

De vrouw zou een glas in het gezicht van een andere vrouw hebben geduwd, met een forse snijwond tot gevolg. Het incident vond plaats in de nacht van 3 november vorig jaar in een café in de Peperstraat.

Glas in gezicht
Tegen vijf uur ontstond een woordenwisseling met het latere slachtoffer, over het morsen van drank. Daarop zou de 33-jarige vrouw een glas in het gezicht hebben geduwd van het toen 28-jarige slachtoffer. Althans, zo luidt de beschuldiging. Camera’s legden deels het incident vast. De beelden daarvan werden een week geleden op zitting getoond.

Beelden onduidelijk
Volgens de advocaat van de 33-jarige vrouw zijn de beelden te onduidelijk. Er is te zien dat het slachtoffer plotseling ineen zakt op de grond. De 33-jarige vrouw zou volgens getuigen een glas in haar hand hebben. Daarmee zou de vrouw hebben geslagen of geduwd. Maar die zekerheid blijft met de vage beelden in het ongewisse.

Geslagen uit een reflex
Extra beelden van het nachtelijke cafébezoek moeten meer uitsluitsel geven. Ook dan wordt mogelijk duidelijk of de vrouw heeft geslagen uit een reflex, zoals haar raadsman eerder opperde. Die stelde dat zijn cliënt had gehandeld uit noodweer. Ook vond hij de getuigenverklaringen niet betrouwbaar, gezien het nachtelijk uur in het café.

Blijvend litteken
Het slachtoffer hield aan het incident een litteken in haar gezicht over. De verminking beheerst haar leven dagelijks, zei ze een week geleden op zitting. Ze claimde 3000 euro smartengeld.

De 33-jarige verdachte heeft een blanco strafblad, is moeder, studeert en heeft daarnaast een baan. De officier eiste daarom geen onvoorwaardelijke celstraf voor de vrouw.

De uitspraak in deze zaak stond aanvankelijk gepland op 6 oktober. Wanneer de strafzaak verder gaat is nog niet duidelijk.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt