Voetbalvereniging GRC Groningen is het niet eens met de boete die de gemeente Groningen hen oplegde voor het overtreden van de horecawet. In de kantine van de club kochten in 2019 twee 17-jarigen een biertje en ze werden niet op hun leeftijd gecontroleerd.
De boete van bijna 1400 euro is inmiddels betaald, maar de club kaartte deze principiële kwestie vandaag aan bij de bestuursrechter.
De gemeente zette voor deze steekproeven een mystery guest in. Dit waren twee 17-jarige stagiaires van de gemeente Groningen, die een biertje bestelden. Een eindje verderop zaten twee toezichthouders. Die deden verslag van deze actie.
Elf voetbalclubs in Groningen werden door deze jongeren bezocht en kregen later een boete op de mat. De elf voetbalclubs gingen vervolgens in 2020 met de burgemeester en een wethouder in gesprek over het alcoholbeleid van de gemeente Groningen. Dit gesprek liep uiteindelijk op niets uit.
GRC vindt het een strafbaar feit
Alleen GRC liet het hierbij niet zitten. Als enige stapte de club naar de rechter, omdat in hun ogen de gemeente buiten hun boekje is gegaan. Het inzetten van minderjarigen als mystery guest om een strafbaar feit te plegen, dat mag helemaal niet, zei Damir Lacevic als secretaris van de voetbalclub tegen de rechter.
Volgens hem ziet de wet erop toe dat er moet worden gecontroleerd of er mag worden geschonken. Hiervoor hadden zij ook 18-jarigen in kunnen zetten, zei Lacevic. De gemeente is in zijn ogen onrechtmatig te werk gegaan. En moet alleen daarom al de boete van tafel worden geveegd.
Mag je dit van vrijwilligers verwachten?
Bovendien scheert de gemeente de vrijwilligers in de kantine van de sportclubs over één kam met de professionals in de horeca. Je mag van de vrijwilliger niet verwachten dat die net zo goed is opgeleid, als de horecamedewerker. Bovendien loopt in de kantine van de club geen leidinggevende rond, die op alles toeziet. Dat gebeurt wel in de horeca. Het was sympathieker geweest als de club eerst een waarschuwing had gekregen. ‘De gemeente hanteert direct de botte bijl’, zei de secretaris.
De opgelegde boete is ook te hoog, vindt het bestuurslid. GRC doet er naar eigen zeggen van alles aan om de gezonde leefstijl binnen de club te promoten. Hiervoor worden allerlei gezonde producten ingekocht. De boete drukt wel erg op dit budget, vinden ze binnen de GRC.
‘Voldoende gewaarschuwd’
Volgens een woordvoerster van de gemeente Groningen is er van tevoren voldoende gewaarschuwd. Vanaf 2014 worden gesprekken gevoerd met de sportclubs over het alcoholbeleid van deze gemeente. Daarna volgden e-mails en nieuwsbrieven met waarschuwingen dat hierop zou worden gecontroleerd.
Gemeente: ‘Je kan ook géén alcohol schenken’
De gemeente vindt dat ze een belangrijk maatschappelijk doel voor ogen heeft: het niet schenken van alcohol aan minderjarigen. De verantwoordelijkheid ligt bij de club. Met goede instructies kan dit worden voorkomen, stelt de gemeente. Daarom wordt direct een bestuurlijke boete uitgedeeld. De club kan er tenslotte ook voor kiezen om helemaal geen alcohol te schenken, zei de woordvoerster van de gemeente.
‘Het kan zo anders’, verzuchtte Lacevic. Hij ziet liever dat de boetebedragen worden gebruikt voor het bijscholen van de kantinemedewerkers en het geven van voorlichting aan de minderjarige clubleden en hun ouders.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak in de zaak.