Vijf jaar cel voor inbreker die rondreed met vervalste kentekens

Vijf jaar cel voor inbreker die rondreed met vervalste kentekens

Geschreven door | 2019-04-16T19:38:33+00:00 16 april, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN – Een 37-jarige man uit Groningen moet voor acht woninginbraken, een poging daartoe, en pinnen met een gestolen bankpas vijf jaar achter slot en grendel. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden zes jaar tegen de man geëist.

De man werd aanvankelijk verdacht van meer woninginbraken waarvan twee pogingen tot inbraak, maar werd dinsdag door de rechtbank van zes feiten vrijgesproken.

Van begin maart tot eind april vorig jaar reed de man rond in de stad. Dat deed hij met een gestolen auto, met vervalste kentekens van een andere auto van hetzelfde type. Zo speurde hij in diverse wijken bij woningen.

Om zeker te zijn dat de bewoners niet thuis waren, propte hij papiertjes tussen kozijnen. De zogenaamde ‘briefjesmethode’. Als de papiertjes in de avond niet weg waren, dan sloeg hij zijn slag.

De buit bedroeg veelal geld, spaarpotten, laptops, erfstukken en een muntverzameling. De goederen verkocht hij voor drugs.

De man komt volgens de rechtbank nog niet in aanmerking voor een inrichting voor veelplegers voor de duur van twee jaar. Bovendien zou dat volgens de rechtbank nu geen recht doen aan de veelheid aan feiten waar de man zich schuldig aan heeft gemaakt.

De inbreker kwam in beeld toen een vrouw talloze bekeuringen op de mat kreeg. Ze was geflitst op plekken waar zij nooit was geweest. De man had haar kentekens vervalst.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt