Vier jaar celstraf voor misbruiken dochter

Vier jaar celstraf voor misbruiken dochter

Geschreven door | 2018-12-21T21:07:11+00:00 21 december, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN/ERICA (ADP) – Vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daartoe veroordeelde de rechtbank in Assen een 51-jarige man uit Erica vrijdag. Ook moet de man zich na zijn celstraf psychiatrisch laten behandelen.

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste vorige week dinsdag vijf jaar cel tegen de man, zonder behandeling. De rechtbank vindt de behandeling belangrijk om herhaling te voorkomen. Een deel van de straf is daarom voorwaardelijk, als stok achter de deur.

Jarenlang zwijgen
De Ericaan heeft zijn inmiddels 19-jarige dochter van haar 4e tot haar 12e jaar meerdere keren per week ernstig misbruikt. Hij hield er pas mee op toen ze ongesteld werd, verklaarde de jonge vrouw vorig jaar bij de politie. Jarenlang durfde ze er ook niet over te praten, omdat ze bang was dat haar ouders gingen scheiden.

Ze nam op haar 13e eerst een vriendin in vertrouwen en twee jaar later begon ze erover met haar vader, waar haar moeder bij was. De man barstte toen in tranen uit en betuigde spijt. Haar ouders gingen alsnog uit elkaar. Nadat ze vorig jaar uiteindelijk naar de politie stapte, werd er ook kinderporno gevonden op de computer van de man. Ook daarvoor is hij veroordeeld.

Niet geloofwaardig
De Ericaan verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij zijn dochter wel had misbruikt, maar dat het veel korter had geduurd dan zij zegt. Volgens hem gebeurde het tussen haar 5e en haar 7e. De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig. Ze gelooft de uitgebreide en gedetailleerde verklaringen van zijn dochter. Anderen hebben haar verhaal bij de politie bevestigd. De jonge vrouw vertelde tijdens de rechtszaak hoe haar vader haar leven kapotgemaakt heeft.

De officier van justitie vroeg tijdens de rechtszaak om de man uit Erica, die niet in voorarrest heeft gezeten, na het vonnis meteen te laten oppakken. Dat gaat de rechtbank te ver. Dit betekent dat hij thuis mag blijven tot hij wordt opgeroepen om zijn straf te gaan uitzitten.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM