Verzekeringsbedrijf Unigarant wil af van Columbus letselschade Assen

Verzekeringsbedrijf Unigarant wil af van Columbus letselschade Assen

Geschreven door | 2024-04-24T14:04:14+00:00 24 april, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Unigarant verzekeringen in Hoogeveen heeft het gehad met Columbus letselschade. Dit bedrijf heeft locaties in Assen en Heemstede. De verzekeraar vraagt de rechter Columbus de komende vijf jaar te verbieden letselschadezaken tegen de verzekeraar te behandelen. 

 

Er tekent zich een patroon af

Columbus behartigt de belangen van letselschadeslachtoffers. En helpt hen met het claimen van een schadevergoeding, het verzamelen van bewijs om de zaak te onderbouwen en om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Volgens Unigarant tekent zich al langere tijd een patroon af van het manipuleren, het achterhouden van informatie en het opkloppen van kosten door Columbus. “Het is niet bezig met het vooropstellen van de belangen van het slachtoffer”, zegt Martijn Lauxtermann, de advocaat van Unigarant, tijdens de zitting.

 

In de tang

Het is de eerste keer dat de verzekeraar een belangenbehartiger buiten de deur zet. “En die beslissing is niet lichtzinnig genomen”, vult een medewerkster van Unigarant aan. Intern zijn meerdere dossier van Columbus een tijd lang onder de loep genomen. Kwetsbare letselslachtoffers kunnen door de overeenkomst die zij met Columbus sluiten niet zomaar overstappen naar een ander letselschadebedrijf en zitten in de tang van dit bureau, vindt Unigarant. De verzekeraar mag vervolgens geen rechtstreeks contact opnemen met het slachtoffer en moet uitbetalen op een kantoorrekening van Columbus.

 

Geen onderbouwing

Daarnaast rekent de belangenbehartiger tarieven vanaf 305 euro per uur, die volgens Unigarant tijdens de behandeling kan worden verhoogd. Buiten het slachtoffer om, bijkt volgens Unigarant uit hun onderzoek. “De kosten worden door Columbus verrekend met voorschotten die voor slachtoffers zijn bestemd”. Deze werkwijze is volgens de verzekeraar onrechtmatig, oneerlijk, niet in het belang van slachtoffers en ook niet gebruikelijk op de markt. Columbus levert daarnaast vaak weinig tot geen medische en schade technische onderbouwing op de kostennota’s. Of vervalsen zelfs deze onderbouwing, stelt de verzekeraar.

 

Ik behandel al bijna 20 jaar letselschadezaken

 

Een grote verrassing 

De betrokken medewerkers van Columbus zijn volgens Unigarant niet juridisch geschoold en beschikken niet over specifieke expertise. Dit blijkt onder meer uit hun LinkedIn profielen, licht Lauxtermann toe. De verzekeraar wil niet meer samenwerken met Bas Hooiveld en Will Koops, de beide locatiedirecteuren. Hooiveld reageert verrast op deze aantijgingen. “Ik behandel al bijna 20 jaar letselschadezaken”, zegt Hooiveld tegen de rechter. Hij klinkt geëmotioneerd. Het is voor hem een grote verrassing dat hij op een zitting moet op komen draven. Volgens hem heeft Unigarant hem nooit over deze vermeende misstanden aangesproken.

 

Onderbouwing ontbreekt

Hooiveld lepelt enkele dossiers op waaruit moet blijken dat zaken juist door het handelen van Columbus correct en naar volle tevredenheid zijn afgehandeld. Het is juist Unigarant die, volgens Hooiveld, de veroorzaker is van vertragingen. Unigarant heeft Columbus in december schriftelijk laten weten dat er een einde komt aan de samenwerking. “Hier is nooit op gereageerd”, zegt Lauxtermann. Er liggen nog 35 dossier bij Unigarant waarin Columbus actief is. De verzekeraar eist dat het letselschadebedrijf die dossier volledig overdraagt. Gijs Verkruisen, advocaat van Columbus, zegt dat alle beschuldigingen van Unigarant niet zijn onderbouwd.

 

Stijging malafide bureaus

Unigarant zegt niet de enige verzekeraar te zijn die de handen aftrekt van Columbus. Letselschadebedrijven liggen al een langere tijd onder het vuur, haalt Lauxtermann aan op zitting. De beroepsvereniging Nederlands Instituut Van Register Expert (NIVRE) presenteerde begin deze maand een eigen onderzoek waaruit blijkt dat in de afgelopen vijf jaar het aantal ondeskundige en onbetrouwbare bedrijven die hulp bij letselschade bieden, met een kwart is gestegen. Zo’n 200 bureaus zijn in die periode erbij gekomen.

 

Keurmerk

NIVRE vindt het een doorn in het oog dat een letselspecialist kan werken zonder enige opleiding. Zelfbenoemde specialisten hoeven niet bang te zijn dat ze zich moeten verantwoorden bij een tuchtcollege. Er bestaat een Nationaal Keurmerk Letselschade, dat garant staat voor kwaliteit van de dienstverlening. Dit keurmerk is niet verplicht. Columbus is niet aangesloten bij dit keurmerk. Advocaten en letselschadespecialisten met dit keurmerk roepen al tijden om van letselschadespecialist een beschermd beroep te maken. Dit om illegale praktijken te voorkomen.

 

De rechter doet over vier weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn