Veroordeling in verkrachtingszaak Schipborg na uniek DNA-onderzoek

Veroordeling in verkrachtingszaak Schipborg na uniek DNA-onderzoek

Geschreven door | 2022-10-31T21:58:09+00:00 31 oktober, 2022|Rechtbank|

De 28-jarige Rick K. uit Hoogezand is onder meer op basis van een voor Nederland uniek DNA-onderzoek door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een celstraf van 45 maanden, voor een verkrachting in 2019.

Volgens dit DNA-onderzoek is het meer dan één miljard keer waarschijnlijker dat Rick K. de vrouw heeft verkracht dan dat zijn eeneiige tweelingbroer dit heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie weken geleden een celstraf van drie jaar.

 

Op klaarlichte dag aangevallen

De 76-jarige vrouw deed aan nordic walking toen ze op klaarlichte dag werd aangevallen in Schipborg. Een man trok haar broek naar beneden en misbruikte haar. Op de broekband bleven DNA-sporen achter van de belager. Hij liet het slachtoffer half ontkleed achter op het bospad. De vrouw sloeg kort daarop alarm.

 

Sluitend alibi

Het dna-spoor werd door de databank gehaald en kwam overeen met de genen van de eeneiige tweelingbroer van de verdachte. De broer had een sluitend alibi en zo kwam de verdachte in beeld als mogelijke dader. De man ontkent vanaf het eerste moment de verkrachting. Ook al beschreef het slachtoffer een opvallend loopje van haar belager. Een loopje dat ook bij deze verdachte werd herkend.

 

Voldoende bewijskracht

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg in augustus 2020 de opdracht om onderzoek te doen naar mogelijke verschillen in het dna-profiel van deze eeneiige tweelingbroers.

Beiden werkten daar vrijwillig aan mee. De vijf bruikbare verschillen die werden ontdekt, hebben volgens de rechtbank voldoende bewijskracht om de verdachte als dader te veroordelen.

 

Meer bewijsmateriaal

De rechtbank hecht veel waarde aan het oordeel van de deskundigen die dit onderzoek hebben verricht, aldus de rechter. Ook al is dit niet eerder zo uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog bewijzen te vinden in de telefoongegevens van K. en de getuigenverklaringen van mensen die op het moment van de verkrachting in het natuurgebied verbleven. Bovendien werd het alibi van K. ontkracht door zijn vrienden.

 

Opeenstapelende bewijzen

De straf van de rechtbank valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, vanwege de hoge leeftijd van het slachtoffer. K. bleef bovendien stellig ontkennen, ondanks de bewijzen die zich tegen hem opstapelden.

De man probeerde de schuld in de schoenen van zijn tweelingbroer te schuiven. ‘Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen handelen, dat is ronduit schokkend’, zei de rechter.

 

Terug naar de gevangenis

De man kreeg de straf ook voor het mishandelen van zijn ex-vriendin in 2017 en 2018. K. is verstandelijk beperkt en heeft een ontwikkelingsstoornis. Hij wordt daardoor in licht verminderde mate toerekeningsvatbaar geacht. De rechter besliste dat de man per direct teruggaat naar de gevangenis.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn