Verdachten aanslag journalist mogen nog niet naar huis

Verdachten aanslag journalist mogen nog niet naar huis

Geschreven door | 2022-01-20T22:39:59+00:00 20 januari, 2022|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De twee mannen uit Groningen die verdacht worden van poging tot moord op journalist Willem Groenveld en zijn vriendin en brandstichting, blijven voorlopig vastzitten. De rechter vindt de verdenkingen te ernstig om de mannen vrij te laten.

De advocaat van de 33-jarige verdachte Jaimy John W. vroeg de rechter het voorarrest van W. te beëindigen omdat er volgens hem geen sprake was van een brandbom of een molotovcocktail. ‘Een molotovcocktail is een fles met brandbaar vloeistof. Door het gooien breekt de fles en ontstaat een vuurbal die voor een flinke brand zorgt’, zei hij. Volgens hem gooiden W. en de 31-jarige medeverdachte Tjeerd P. met een voorwerp, gevuld met terpentine en wc-papier. ‘Het schroeide hooguit’, zei de raadsman.

Schrik aanjagen

De beide mannen wilden hooguit schrik aanjagen, zei de raadsman. Daarom klopten zij vooraf op de ruit, om aandacht te trekken. De officier van justitie sprak dit tegen. Op de beelden, die van dit incident zijn gemaakt, is gefluister te horen van twee mannen die direct na het gooien stilletjes vertrokken. ‘Ze gooiden de brandbom op de plek die als enige uitgang van de woning diende en dat kan worden opgevat als poging tot moord’, zei de aanklager.

Gevaarzetting

Groeneveld en zijn vriendin doofden het vuur in hun woning en bleven beiden ongedeerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt hoe groot de schade van de brandbom had kunnen zijn (de gevaarzetting). Er loopt nog een onderzocht naar de psychische gesteldheid van beide verdachten en enkele getuigen worden nog gehoord. De rechter vindt het onverantwoord om in dit stadium de verdachten naar huis te sturen. ‘Het gebeuren heeft de samenleving erg verontrust en heeft veel beroering teweeggebracht en die schok is nog niet weggeëbd’, zei de rechter.

 

Alleen de advocaat van de oudste verdachte verscheen. W. luisterde via een videoverbinding mee. ‘Ik versta er geen zak van’, zei de man na afloop. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. De mannen blijven in elk geval de komende drie maanden vast zitten.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn