Verdachte poging tot moord weet alleen nog dat hij door de politie onderuit is geschopt

Verdachte poging tot moord weet alleen nog dat hij door de politie onderuit is geschopt

Geschreven door | 2023-06-20T18:51:50+00:00 20 juni, 2023|Groningen, Rechtbank|

Een 54-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij in januari heeft geprobeerd zijn ex-partner te wurgen in zijn woning in Mensingeweer moet volgens justitie vijf jaar naar de gevangenis. 

De verdachte zegt zich niks te kunnen herinneren van het voorval. Wel weet hij nog dat hij op het politiebureau onderuit is geschopt. ,,Zo doen we dat in Groningen, zei die agent”, aldus de verdachte.

Dat hij daarvoor op het bureau tegen muren en deuren schopte, is hij vergeten. Dat hij daarvoor zijn ex-partner in alle vroegte probeerde te wurgen, weet hij ook niet meer.

‘Ik dacht dat ik dood zou gaan’

Zijn ex (die sinds enkele weken bij de verdachte op de bank sliep) kan het zich echter haarscherp herinneren. Ze werd tegen zes uur in de ochtend wakker omdat haar neus en mond werden dichtgedrukt met een geschoeide hand. Ze hoorde dat haar ex tegen haar zei dat ze lang genoeg geleefd had en dat twintig jaar zitten hem niet interesseerde. ‘Hij drukte zijn vingers tegen mijn gehemelte aan. Het voelde alsof hij mijn kaak wilde breken. Ik dacht dat ik dood zou gaan’, schrijft ze in haar slachtofferverklaring.

Hij dacht dat ze een beroerte had gehad

Ze slaagde er in 112 te bellen. Toen agenten de woning binnenkwamen, was de vrouw buiten bewustzijn. Ze kwam vrij snel bij. De man werd meegenomen, net als zijn handschoenen. Bij de rechter-commissaris verklaarde hij dat hij de hond had uitgelaten en toen zag dat zijn vrouw niet lekker was. Hij vertelde dat hij dacht dat ze een beroerte had gehad. ,,Ik kan me dat niet herinneren”, verklaart de Mensingeweerder daarover.

De man (die twee jaar was gestopt met alcohol) zette het weer op een drinken toen zijn ex bij hem logeerde. Ze was er al weken. ,,Ik voelde me een gevangene in mijn eigen huis. Maar ik kon dat niet uiten, ik krop alles op en dan ga ik drinken.”

‘Alcoholisme heb ik geen last van’

De reclassering vreest dat het risico op herhaling hoog is, vooral omdat de verdachte een aanzienlijk drank- en medicijnenprobleem heeft. De verdachte denkt dat hij wel van de drank en de pillen af kan blijven. ,,Alcoholisme heb ik geen last van, maar ik ben er wel achter dat ik geen grens heb. Ik zal daar misschien wel wat ambulante begeleiding bij nodig hebben”, geeft hij toe. ,,Maar dit gebeurt me niet weer.”

De officier van justitie is minder optimistisch. Hij vindt een klinische opname nodig. ,,Maar niet na een passende onvoorwaardelijke gevangenisstraf.” Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de verdachte weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar, maar eist een gevangenisstraf van vijf jaar. Daarna zal nog langdurig de vinger aan de pols gehouden moeten worden door hulpverlening, aldus het OM. (ADP)

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.