Verdachte moord Els Slurink moet zaak verplicht bijwonen

Verdachte moord Els Slurink moet zaak verplicht bijwonen

Geschreven door | 2021-10-06T18:48:52+00:00 06 oktober, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ANP) – De 45-jarige Jahangir A., die wordt verdacht van de moord op Els Slurink in maart 1997, moet verplicht aanwezig zijn wanneer zijn strafzaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat zei de rechter dinsdag tijdens de derde voorbereidende zitting in Groningen, waarop A. opnieuw niet was verschenen.

Els Slurink (33) werd 24 jaar geleden in haar woning in Groningen met een schaar doodgestoken. Zij werd in haar hart geraakt. A. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord. Hij heeft de vrouw nooit gekend, zegt hij. Onder een nagel van Slurink werd DNA van een onbekende man aangetroffen. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat het om een mengprofiel van minimaal twee personen. A. werd op basis van dit DNA begin dit jaar als verdachte aangehouden.

Advocatenwissel

Aanvankelijk stond de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland op 14 en 15 december. A. is in september van advocaat gewisseld en daarom moet naar nieuwe data worden gezocht. Inmiddels is het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar A. tegen zijn wil is geobserveerd, gereed. Daarnaast zijn de resultaten bekend van een second opinion over het gevonden DNA.

DNA onder nagel

Dat tegenonderzoek is verricht op verzoek van A. Volgens hem kan het celmateriaal niet van hem zijn. En anders is dat op een andere manier daar terechtgekomen, liet hij op een eerdere zitting via zijn advocaat weten. Uit het tegenonderzoek, dat door The Maastricht Forensic Institute (TMFI) is gedaan, blijkt dat het celmateriaal onder de nagel van het slachtoffer van A. afkomstig moet zijn.

De volgende stap is een extra onderzoek naar hoe het DNA van A. onder de nagel van Slurink terecht is gekomen. Dat onderzoek zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. De rechter heeft hiertoe vanwege de advocatenwissel nog geen opdracht kunnen gegeven. De volgende inleidende zitting is op 15 december.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn