Verdachte ‘kofferbakmoord’ had drugsafspraak met slachtoffer

Verdachte ‘kofferbakmoord’ had drugsafspraak met slachtoffer

Geschreven door | 2022-04-13T11:39:23+00:00 13 april, 2022|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – De 43-jarige Hans O. uit Emmen die verdacht wordt van de moord op Ralf Meinema bij Coevorden in maart 2017, had kort daarvoor contact met het slachtoffer over drugshandel. Dit zei O. woensdag tegen de rechtbank in Assen. Het lichaam van de 31-jarige man uit Klazienaveen lag in de vroege ochtend zwaar toegetakeld in de kofferbak van zijn eigen auto. De wagen hing half in het water van het Stieltjeskanaal.

O. werd in 2018 al eens aangehouden, maar kwam vanwege te weinig bewijs op vrije voeten. De man bleef wel verdachte in deze zaak. O. werd in oktober 2020 opnieuw opgepakt nadat een anonieme getuige belastend over O. verklaarde en er was DNA-materiaal van O. in de broekzak van het slachtoffer aangetroffen. De Emmenaar ontkent stellig iets met de dood van Meinema te maken te hebben.

In het begin zei O. Meinema niet te kennen. Later kwam hij hierop terug en zei hij dat hij Meinema zo’n zes dagen voor de moord toevallig tegenkwam. Ralf bood hem ‘handel’ aan. O. zei op zitting voor het eerst dat het om drugshandel ging. Verdere details gaf O. niet. Een dag voor de moord schafte O. een prepaid-telefoontje aan en sprak met Meinema af. Volgens O. liep de handel op niets uit, omdat Meinema niet met zijn waar op de proppen kwam. Hij ging onverrichter zaken naar huis, vertelde O. en vernam daarna heeft hij niets meer van Meinema.

Een vrachtwagenchauffeur zag de volgende ochtend een auto half in het kanaal hangen en belde de politie. In de kofferbak lag het zwaar toegetakelde lichaam van Meinema. Zijn hoofd was bedekt met een trui. De man is volgens het forensisch onderzoek meer dan zeven keer hard met een voorwerp op zijn hoofd geslagen en met een mes gestoken. Het slachtoffer verloor veel bloed, maar dat bloed is niet teruggevonden in de wagen. Vermoedelijk is hij op een andere locatie gedood. De rechtbank trekt twee dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Donderdag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn