Verdachte handgranatenbestelling via dark web wacht vijf jaar op rechtszaak

Verdachte handgranatenbestelling via dark web wacht vijf jaar op rechtszaak

Geschreven door | 2022-03-21T20:19:47+00:00 21 maart, 2022|Groningen, Rechtbank|

RONINGEN (ADP) – Een 42-jarige man uit Groningen heeft vijf jaar lang op zijn berechting moeten wachten. Vandaag stond hij terecht voor onder meer een importpoging van twee handgranaten. Hij bestelde die in maart 2017 via dark web, de ‘onderwereld’ van internet. Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar cel tegen de man, waarvan een jaar voorwaardelijk. 

 

De man liet de bestelling komen op een woonadres in de Korrewegwijk in Groningen. De bestelling kwam in beeld tijdens een Amerikaans onderzoek naar dark webbestellingen. Op dark web worden zoekmachines omzeilt en gebeurt de handel volledig anoniem. Om die reden gebruiken criminelen graag dark web.

 

DutchGBL

Onder de naam DutchGBL sloot een Nederlander een deal met een verkoper in de Verenigde Staten. De Nederlandse koper gaf bij de bestelling aan dat hij ook interesse had in 500 gram Semtex en ontstekingsmateriaal. Semtex is een plastisch exposief dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het opblazen van gebouwen. Die order zou komen, nadat de granaten waren geleverd.

 

Stil alarm

De politie tapte de telefoon af van de bewoner van het afleveradres. Een onbekende man meldde daarop dat het pakje onderweg was en op welke dag dat werd bezorgd.  Zodra dat werd bezorgd moest de ontvanger een seintje geven en ‘vooral niet het pakje openmaken’. Vanwege de gevaarlijke lading verwisselde de politie de granaten voor onklaar gemaakte ontstekers, verpakt in een geprepareerde radio. Daarin werd ook een stil alarm bevestigd.

 

Arrestatieteam 

Kort na de aflevering verscheen de verdachte op het adres. Vervolgens ging het stil alarm af en viel een arrestatieteam binnen. Beide mannen werden aangehouden. De agenten doorzochten in Leek de toenmalige woning van de verdachte. Op de zolder vonden ze een kleinere hoeveelheid GHB en cocaine. Ook troffen de agenten bijna zesduizend illegale pillen, een vervalste paspoort en rijbewijs, een boksbeugel en illegale storingszenders aan.

 

Pakbon

Uit de administratie bleek volgens het OM dat de verdachte op dark web het account DutchGBL gebruikte. Uit de documenten zou ook blijken dat hij contact had met de Amerikaanse leverancier. Ook stuitte de politie op briefjes met de term DutchGBL en verwijzingen naar GBL en de illegale pillen. Een pakbon verraadde een levering van GBL op het toenmalige adres van de man.

 

Productie GHB 

GBL is een belangrijk grondstof voor GHB. Het OM ziet voldoende bewijs dat de man GBL inkocht voor de productie van GHB. En dat is sinds mei 2012 verboden. Uit de contactgegevens van de verdachte zou hij GBL doorverkopen aan personen die bij justitie bekend zijn als GHB-gebruikers en -producenten. Met deze handel zou de 42-jarige bijna 312.000 euro hebben verdiend. Dat geld wil het OM op hem verhalen.

 

Vijf jaar onzekerheid 

De verdachte kwam eind 2017 vanwege persoonlijke omstandigheden al op vrije voeten. Hij woont inmiddels in Groningen en wacht al vijf jaar op de afdoening van zijn zaak. Dit lange wachten ligt niet aan het OM, zei de officier van justitie. De verdediging wilde twee getuigen in China horen en dat is geen sinecure. Een getuige is gehoord en het zoeken naar de tweede werd in 2020 gestaakt.

 

Ook voor rekening van het OM

Door de Corona was het volgens de aanklager lastig om een geschikte datum te vinden voor de inhoudelijke behandeling. De advocaat van de verdachte vond dat de trage voortzetting ook voor rekening van het OM komt. ‘De informatie kwam van die kant mondjesmaat. En nu wringt justitie zich in alle bochten, om toch tot een veroordeling te komen’, zei de raadsman.

 

Overschrijding redelijke termijn 

De verdachte verkeerde te lang in onzekerheid en de rechtbank zou rekening moeten houden met de forse overschrijding van de redelijke termijn, zei de advocaat. Die vond dat er bovendien onvoldoende bewijs is voor een veroordeling van een importpoging van handgranaten en de inkoop van GBL om GHB te maken. Ook de pillen waren niet illegaal, zei de raadsman: ‘Die werden op doktersadvies gebruikt’.

 

Uitspraak over vier weken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn