Verdachte brandstichting kippenschuren langer vast: ‘Een doodnormale jongen die erg geschrokken is’

Verdachte brandstichting kippenschuren langer vast: ‘Een doodnormale jongen die erg geschrokken is’

Geschreven door | 2019-11-01T15:56:13+00:00 01 november, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De 27-jarige man die wordt verdacht van brandstichting bij een pluimveebedrijf in Kiel Windeweer is volgens zijn advocaat Wout Morra: ‘Een doodnormale jongen die zelf erg geschrokken is’. 

Volgens de advocaat stak de man een bestelauto in brand en besefte niet dat de brand over kon slaan naar de twee kippenschuren. Bij de brand op 7 juli kwamen 100.000 kuikens om het leven.

De man uit Hoogezand stond vandaag voor het eerst in de openbaarheid voor de rechtbank. De zaak werd niet inhoudelijk behandeld, omdat er nog een Multi rapportage moet worden opgemaakt. De zaak is uitgesteld naar 24 januari. Zolang blijft de Hoogezandster in voorarrest.

Morra vroeg aan de rechtbank de Hoogezandster op vrije voeten te stellen. Volgens hem was hier geen sprake van een 12-jaarsgrond. Dit houdt in dat hij een straf van 12 jaar of langer kan verwachten voor de daad. Ook ziet Morra het niet gebeuren dat de Hoogezandster opnieuw zo’n daad pleegt.

De rechtbank besliste anders: ‘U heeft geen inzicht gegeven wat uw beweegreden zijn geweest, dus kunnen wij een herhaling niet uitsluiten’, zei de rechter. Die vond dat er ernstige bezwaren zijn, zoals ‘de 12-jaarsgrond en de geschokte rechtsorde’. De brand heeft voor veel beroering gezorgd, omdat er zoveel dieren daarbij de dood vonden. ‘De kans bestaat dat uw vrijlating maatschappelijk onrust veroorzaakt’.

De reclassering krijgt wel de opdracht om te onderzoeken of de voorlopige hechtenis kan worden geschorst op bepaalde voorwaarden, zoals het elektronisch toezicht. De zitting in januari heeft opnieuw geen inhoudelijke karakter, omdat de rapportages dan nog niet gereed zijn. De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk eind februari.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn