Veertien jaar cel voor schutter Haddingestraat

Veertien jaar cel voor schutter Haddingestraat

Geschreven door | 2023-11-02T17:37:25+00:00 02 november, 2023|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De 25-jarige Jarich M. is als schutter van een fatale schietpartij in de Haddingestraat in Groningen veroordeeld tot 14 jaar cel.  Er was 16 jaar tegen de man geëist. 

 

De Groninger schoot vorig jaar in juli de 50-jarige André Tromp uit Leeuwarden dood en verwondde twee andere mannen uit Friesland. M. heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan doodslag en voor poging tot doodslag op vijf andere personen en verboden wapenbezit. 

 

Conflicten

M. en de groep mannen uit Friesland kwamen met elkaar in conflict bij een café in het centrum van de stad Groningen. De Friezen vierden die avond een vrijgezellenavond. Waar de ruzie over ging is nooit duidelijk geworden. De Groninger vertrok op zijn fiets en kwam terug in een auto. Het hele gebeuren is vastgelegd door camera’s die in die buurt hangen.  

 

Vijf schoten

Hierop is te zien dat de Groninger de groep uitdaagt op straat. Als de groep, als flessen gooiend, op hem afkomt schiet de Groninger met een pistool. Op de beelden is te horen dat het wapen eerst blokkeert en daarna vijf keer afvuurt. André Tromp loopt voorop in de groep en zakt neer op straat. De man overlijdt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Twee andere Friezen werden geraakt in hun arm. 

 

Belaagd en mishandeld

M. bekommert zich niet om het slachtoffer. De beelden laten zien dat hij het wapen in een container gooit en vlucht. Kort daarop wordt de man aangehouden, vlak bij de rechtbank aan het Guyotplein in Groningen. M. beriep zich tijdens de zitting eind september op noodweer. Hij was uitgedaagd, belaagd en mishandeld door de groep. Hij handelde uit pure angst. Dat hij daarom schoot, mag hem niet worden aangerekend zei zijn advocaat. 

 

 Hij gooide olie op het vuur

 

Olie op het vuur

De rechter denkt hier anders over. M. is op de fiets weggegaan en kwam in een auto terug. Hij heeft daarmee het conflict opgezocht, zei de rechter. Daarna heeft M. meerdere mogelijkheden gehad om weg te gaan. Hij deed dit echter niet. Hij kon vrijelijk naar zijn auto lopen en zichtbaar voor de groep een wapen te pakken. Hij gooide olie op het vuur, zei de rechter, door zich te bewapenen voor de ogen van de groep.  

Wist dat het dodelijk kon aflopen

De ongeoefende schutter richtte het wapen op de mannen die in een smalle straat slechts enkele meters van hem afstonden. De Groninger liep weg, stond weer stil en schoot vijf keer op de groep toen hij zag dat de voorste (Tromp) met een lang voorwerp in zijn handen op hem afkwam. De schutter wist dat dit dodelijk kon aflopen, hetgeen ook gebeurde. Dat er niet meer doden zijn gevallen ligt niet aan de Groninger, zei de rechter.

 

 Ook de groep Friezen kan een verwijt worden gemaakt

 

Andere keuzes

Het beroep op zelfverdediging van de advocaat van de Groninger is door de rechter verworpen. ‘De verdachte had andere keuzes kunnen maken’, zei de rechter. Dat geldt ook voor de groep uit Friesland. Ook hen kan een verwijt worden gemaakt: ‘Ook zij hadden kunnen weggaan. Ook zij hebben in zekere zin de confrontatie gezocht’. De rechtbank heeft rekening gehouden met de gedragingen van de groep, waardoor de straf twee jaar lager uitvalt dan de eis.  

 

Geen behandeling

Daardoor is ook de schadevergoeding 25 procent lager uitgevallen dan was geclaimd. De schutter moet in totaal ruim 110.000 euro betalen. Het opleggen van een behandeling is niet geëist, maar ook de rechter zag geen mogelijkheid die op te leggen. M. heeft niet meegewerkt aan de psychische onderzoeken en de deskundigen kwamen daardoor niet met een advies. Het gebeuren wordt M. volledig aangerekend.   

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn