Veertien jaar cel voor doden echtgenote en ongeboren kind

Veertien jaar cel voor doden echtgenote en ongeboren kind

Geschreven door | 2019-09-18T19:48:17+00:00 17 september, 2019|Groningen, Rechtbank|

Een 30-jarige man uit Leens is dinsdag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens meervoudige doodslag. De Eritreër heeft eind februari zijn vrouw en ongeboren kind om het leven gebracht. Er was twaalf jaar cel tegen hem geëist.

Persrechter Fred Janssens: ‘De blinde woede doet niets af aan de opzet van de verdachte’

De rechtbank komt tot een hogere straf, omdat de rechters er zwaarder aan tillen dat de man niet alleen zijn vrouw doodde, maar ook het risico nam dat het ongeboren kind daardoor zou overlijden. Bovendien heeft de man door zijn handelen zijn twee zoontjes van twee en vier jaar hun moeder ontnomen. ,Zij moeten leven met het schrijnend besef dat hun vader dit heeft veroorzaakt’, zei de rechter.

Gebroken neus

De hulpverleners vonden de vrouw op de vloer van de slaapkamer. Ze had meerdere verwondingen in haar gezicht en hals, waaronder een gebroken neus. Reanimatie mocht niet meer baten. De vrouw is door een te kort aan zuurstof overleden. Ze is gewurgd. In de kamer daarnaast lagen de twee zoontjes van het paar te slapen. Ze waren doorgeslapen, ondanks het geruzie van hun ouders in de kamer daarnaast. De man ving eerder die dag een gesprek op tussen zijn vrouw en een bezoeker. Hij maakte daarop uit dat beiden mogelijk een affaire hadden. Hij sprak haar die avond in de slaapkamer op aan.

Bewustzijnvernauwing

De advocaat voerde aan dat de man tijdens de ruzie in een bewustzijnsvernauwing terecht kwam. Hij raakte door de woede buiten zinnen en wist niet meer wat hij deed. De rechter vond dat een dergelijk verweer alleen bij hoge uitzondering een kans van slagen heeft. ‘Alleen als echt vast komt te staan dat door een ernstige geestelijke stoornis iemand geen inzicht meer heeft. Dan herinnert zo’n persoon zich niets meer. Dat was hier niet zo. U herinnerde zich meerdere momenten’, zei de rechter tegen de man.

De psychiater heeft bij de man geen stoornissen kunnen ontdekken. De daad wordt hem volledig aangerekend. De man moet zijn beide zoontjes een schadevergoeding (affectieschade) van in totaal 40.000 euro betalen.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn