Tweede schutter hoort drie jaar eisen voor schieten op neef vanaf parkeerplaats woonwijk Hoogeveen

Tweede schutter hoort drie jaar eisen voor schieten op neef vanaf parkeerplaats woonwijk Hoogeveen

Geschreven door | 2022-07-20T17:29:25+00:00 20 juli, 2022|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor een vuurgevecht met zijn 31-jarige neef bij een flat aan de Bilderdijklaan in Hoogeveen is tegen de 37-jarige Dennis de W. uit Hoogeveen drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De officier van justitie vindt dat De W. gericht heeft geschoten op zijn neef, die op het balkon van zijn flat stond en is volgens haar poging tot doodslag bewezen. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen de 31-jarige neef voor poging tot doodslag vijf jaar cel.  

Het schietincident was vorig jaar in augustus om drie uur in de nacht. Er vielen geen gewonden. Aan dit incident ging een jarenlange familieruzie vooraf. Volgens De W. zou de moeder van zijn neef berichten op Facebook hebben gezet, waarin hij werd vermeld. Hij wilde dat die berichten werden verwijderd. Die avond laaide de ruzie op door middel van vele (spraak)berichten die over en weer gingen. De 31-jarige W. eiste dat zijn oudere neef bij de flat kwam. De W. draaide die nacht met zijn kleine vrachtauto de parkeerplaats op.

Wijzen de ander aan 

Volgens hem werd direct op hem geschoten. De ruit van zijn auto vloog eruit. Buurtbewoners schrokken op door het geschreeuw in de nacht en de tientallen schoten die daarop volgden. Beide mannen zeggen dat zij niet hebben geschoten en wijzen de ander als schutter aan. Van het incident zijn filmpjes en geluidsopnamen gemaakt. Hierop is volgens het OM te horen dat vanaf twee locaties werd geschoten. Getuigen hoorden schoten vanaf het balkon en vanaf de parkeerplaats.

Over en weer gericht geschoten 

De meldkamer werd door meerdere mensen gebeld over dit incident. Volgens het OM is over en weer gericht geschoten. In het dak van de auto van De W. zaten kogelinslagen, waaruit blijkt dat van bovenaf is geschoten. In de gevel zaten gaten met schotresten, afkomstig van schoten van onderaf.  De W. vluchtte weg en meldde zich drie kwartier later op het politiebureau. Mogelijk heeft hij die tijd benut om zijn wapen weg te werken, zei de officier van justitie.

Wapenleverancier 

Ook bij W. is niet het wapen gevonden waarmee zou zijn geschoten. Dat verklaart de officier van justitie door de levering van het wapen door de 23-jarige Lambert B. uit Hoogeveen. Er zijn volgens de aanklaagster voldoende aanwijzingen dat B. het wapen leverde en mogelijk heeft B. dat nadien weer meegenomen. Van het laatste zijn volgens de officier van justitie geen bewijsstukken. Ze eiste voor medeplichtigheid aan poging tot doodslag tegen B. een celstraf van 38 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn