Twee jaar rijontzegging geëist tegen man die dronken op rotonde botste

Twee jaar rijontzegging geëist tegen man die dronken op rotonde botste

Geschreven door | 2021-05-17T11:16:44+00:00 15 april, 2021|Groningen, Rechtbank|

DELFZIJL/FARMSUM – Een 51-jarige Delfzijlster hoorde donderdag 180 uur taakstraf tegen zich eisen, en een rijontzegging van twee jaar. In oktober 2019 botste hij op een rotonde bij Oosterwierum, nadat hij veel te veel had gedronken.

Na een middagje klussen bij de motorclub, reed de man met twee passagiers op de N991 ter hoogte van Oosterwierum bij Farmsum. Hij minderde geen vaart toen hij de rotonde, met daarop een metershoog kunstwerk, naderde. Hij kwam op de rotonde tot stilstand. Een van de boeien, die er staan als kunstwerk, werd daarbij omver gereden. De Delfzijlster had drie keer te veel had gedronken.

Een van de inzittenden raakte zwaargewond. Die liep kneuzingen in het gezicht, een gescheurde rugwervel en een gekneusde nekwervel op.

‘Black-out’

De man verklaarde in de rechtbank dat hij bij het nemen van de rotonde ‘ineens alles kwijt was’. ‘Ik denk dat ik een black-out had of zo.’ Vanwege aanhoudende rugpijn ging de man een aantal dagen na het ongeluk zelf ook naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij een ruggenwervel had gescheurd.

De man zegt zich tot op de dag van vandaag niets van het ongeluk te herinneren, behalve dat hij die dag niets had gegeten.

‘De enorme boeien raakten van de sokkel, de stenen verschoven op de rotonde en meneer ziet niets’ –  de officier

 

‘Gelukkig waren er geen andere auto’s bij betrokken’, vervolgde de officier. Uit onderzoek bleek dat de auto van de man geen gebreken vertoonde. Ook was het zicht op die dag goed. ‘Het was een kwestie van drank op, en heel veel niet opletten’, zei de officier.

Twee jaar rijontzegging

Omdat het ongeluk al lang is geleden, eiste de officier geen celstraf, maar wel een taakstraf. Ook vindt ze dat hij zijn rijbewijs alsnog voor twee jaar kwijt moet zijn. Het ‘roze pasje’ moest hij na het ongeluk inleveren. Na een half jaar kreeg hij het terug. Als het aan de officier ligt, is hij hem opnieuw kwijt. De man heeft verder een blanco strafblad.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt