Twee jaar celstraf voor Tinder-afperser

Twee jaar celstraf voor Tinder-afperser

Geschreven door | 2018-11-21T11:07:20+00:00 21 november, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het afpersen van zeven mannen die hij had benaderd via dating-app Tinder is Wouter A. (23) uit Ulft veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. De rechtbank in Assen legde hem daarbij een proeftijd van vijf jaar op en één jaar behandeling in een psychiatrische kliniek.

De gokverslaafde A. deed zich op Tinder voor als vrouw en verleidde – naar eigen zeggen tientallen – mannen tot het sturen van seksueel getinte filmpjes. Daarna perste hij ze daarmee af. Hij dreigde met publicatie van de beelden als ze niet betaalden. Het geld gebruikte hij om te gokken.

Een student uit Beilen werd zo wanhopig, omdat hij niet kon betalen, dat hij vorig jaar januari zelfmoord pleegde door zich op de A28 voor een auto te gooien. Dat was de aanleiding van het politie-onderzoek. Zes mannen deden aangifte.

De rechtbank gebruikte in haar vonnis het woord ‘afschuwelijk’ voor de misdrijven die A. heeft gepleegd. Hij hield alleen rekening met zichzelf en totaal niet met de impact die het had op de slachtoffers.

Wel legde ze een lagere straf op dan de drie jaar cel die justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank benadrukte dat de dood van de student niet aan hem ten laste is gelegd en hij daarvoor dus niet kan worden veroordeeld. Datzelfde geldt voor de tientallen slachtoffers waarover A. zelf heeft verklaard, maar die geen aangifte hebben gedaan.

Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat hij meerdere psychische stoornissen heeft.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM