Twee jaar cel voor mishandeling met hondenriem

Twee jaar cel voor mishandeling met hondenriem

Geschreven door | 2019-11-29T08:37:31+00:00 28 november, 2019|Groningen, Rechtbank|
STADSKANAAL (ADP) – De rechtbank heeft een 50-jarige man uit Groningen tot een gevangenisstraf van twee jaar onvoorwaardelijk cel veroordeeld voor poging tot doodslag. Zijn 35-jarige vriendin kreeg voor haar aandeel dezelfde straf opgelegd.
Het incident vond plaats in juli aan de Stationsstraat in Stadskanaal. Een 27-jarige man raakte daarbij ernstig gewond.


Uit het niets aangevallen
De man was op 23 juli door de vrouw opgetrommeld om haar bij te staan. Ze was door het latere slachtoffer bedreigd. De Stadjer ging daarop naar Stadskanaal om de belager van zijn vriendin te grazen te nemen. Hij nam daarvoor ook een hondenriem mee.

Bij de woning van het slachtoffer belde de vrouw aan. De Stadjer bleef daarbij uit het zicht. Toen de nietsvermoedende bewoner de deur opendeed, werd hij uit het niets aangevallen.

 

Hondenriem

Hij werd door de Stadjer geschopt en geslagen met de hondenriem. ‘De vrouw deed niets om erger te voorkomen of zich te onttrekken aan de mishandelingen’, aldus de rechtbank. Aanvankelijk werd het stel voor poging tot moord aangeklaagd. Maar de rechtbank vond niet bewezen dat het stel de opzet had op de dood van het slachtoffer. Die hield ernstige hoofdwonden en een hersenschudding aan de afranseling over.

 

Op de vlucht naar Stad

Na hun daad vluchtte het duo naar Groningen. Drie dagen later werden ze opgepakt. Op de schoenen van de man zat bloed van het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie (OM) had voor het stel drie jaar cel geƫist, waarvan voor de vrouw een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank vind dat dit verwijt met de opgelegde straffen voldoende tot uitdrukking is gebracht.

Het duo moet aan het slachtoffer 2500 euro betalen. Die had 5000 euro gevraagd.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt