Twee jaar cel met behandeling dreigt voor verslaafde Stadjer

Twee jaar cel met behandeling dreigt voor verslaafde Stadjer

Geschreven door | 2021-07-02T19:09:14+00:00 30 juni, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Volgens de officier van justitie is er nog maar één optie voor een 39-jarige verslaafde man uit Groningen: de veelplegersmaatregel ISD, oftewel twee jaar cel met behandeling.

Hij wordt verdacht van meerdere diefstallen in Groningen, in twee parfumeriezaken.

“Overal hangen camera’s en op heterdaad betrapt. Er is geen ontkennen meer aan”, zei de man op zitting.

In maart van dit jaar werd hij gesnapt tijdens een diefstal van twee verpakkingen parfum bij een parfumerie in Stad. Een maand eerder had hij bij een andere winkel make-up producten gestolen.

Gestolen pinpas van 93-jarige vrouw

Vorig jaar september betaalde hij meerdere keren met een gestolen pinpas contactloos bij een tankstation aan de Europalaan. De pinpas bleek afkomstig uit een inbraak aan de Canadalaan. Dat gebeurde toen een 93-jarige vrouw in haar woning lag te slapen.De verdachte zei dat hij de pinpas zomaar op straat had gevonden. Hij was niet in de woning van de bejaarde vrouw geweest.

Stelen op bestelling

De verdachte zou hebben gestolen ‘op bestelling’ voor iemand anders. Meerder verslavingstrajecten werden hem aangeboden. Maar die mislukten keer op keer. De man verdwijnt zomaar uit klinieken waar hij wordt behandeld. Hij blijft dan lange tijd onder de radar, totdat hij wordt betrapt bij een diefstal.Geen heil

Reclassering ziet er geen heil meer in hem te begeleiden, omdat hij steeds weer de fout in gaat en adviseert daarom ISD voor de duur van twee jaar. ,,Hij heeft steeds twee vingers in zijn nek nodig om hem op koers te houden.”Zijn raadsvrouw vindt ISD niet passend voor haar cliënt. Zij pleitte voor een opname in een speciale kliniek. “ISD, de combinatie behandeling én straf, is voor hem geen aantrekkelijke plek om te vertoeven.”

Trots

In zes jaar tijd werd hij zes keer veroordeeld voor veelal diefstallen. De kans op herhaling wordt op ‘hoog’ geschat. Hij liep nog in twee proeftijden toen hij in de fout ging. Ruim drie maanden aan celstraffen lagen nog voor hem op de plank. Omdat voor de man ISD dreigt, vroeg de officier aan de rechters die celstraffen af te wijzen.De verdachte zei tegen de rechters dat hij echt anders wilde. ,,Ik wordt zo veertig jaar. Ik wil nog dat mijn moeder een beetje trots op me kan zijn.”

Uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt