Tot zes jaar cel voor ontvoering internationale student

Tot zes jaar cel voor ontvoering internationale student

Geschreven door | 2020-12-18T21:11:02+00:00 18 december, 2020|Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 37-jarige man uit Schiedam moet voor het ontvoeren en afpersen van een 24-jarige internationale student, die in Groningen een kunstopleiding volgde, een celstraf van zes jaar uitzitten. Hij kreeg hulp van twee mannen van 22 en 24 jaar uit Groningen en Hoogezand. Die verdwijnen voor vijf jaar achter de tralies.

 

Het Openbaar Ministerie eiste in november celstraffen van acht en negen jaar. De officier van justitie ging daarbij uit van poging tot doodslag als maatstaaf voor de strafhoogte. Dit vond de rechter een stap te ver en ging uit van ontvoering. De rechtbank heeft daarbij sterk gekeken naar de straffen die eerder al eens voor ontvoeringszaken zijn opgelegd. En dat zijn er niet veel, zei de rechter.

 

In een tapijt

De student werd in januari onder bedreiging van een mes in een auto geduwd. Hij werd daarbij mishandeld en hij gaf onder druk zijn pinpas met pincode af. Met de pas werd later 1000 euro van zijn rekening gehaald. Het slachtoffer werd vervolgens in een garagebox in een tapijt gewikkeld en op een slaapbank in een woning aan de Kometenstraat vastgebonden.

 

Bitcoins

Via de politie in Londen kwam een melding over de ontvoering binnen. De vader van het slachtoffer is een vermogende man uit Pakistan. Via een videoverbinding smeekte zijn geblinddoekte zoon om losgeld. Om hem vrij te krijgen moest er 250.000 dollar aan bitcoins worden betaald. Uiteindelijk kreeg de politie in Groningen de woning aan de Kometenstraat in het vizier.

 

Mensonterend

De agenten vielen op 24 januari binnen en vonden volgens de rechter het slachtoffer in een mensonterende toestand, vastgebonden en gewond op een slaapbank. Het slachtoffer is getraumatiseerd en verblijft sinds zijn vrijlating in zijn geboorteland. De drie moeten hem een schadebedrag van 39.000 euro betalen.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn