Tot 44 maanden cel geëist tegen ‘makelaars in hennep’

Tot 44 maanden cel geëist tegen ‘makelaars in hennep’

Geschreven door | 2019-02-26T20:36:26+00:00 26 februari, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie heeft 44 maanden cel geëist tegen Assenaar Mehmet K. De 55-jarige geboren Turk handelde volgens het OM tussen oktober 2013 en maart 2014 op grote schaal in hennep vanuit twee loodsen aan de Nijverheidsweg in Assen. Daarin was growshop Bio Memo gevestigd. Volgens het OM diende dat bedrijf als dekmantel.

Tegen de eigenaar van de loodsen eiste de officier van justitie dertien maanden cel. Ook vindt hij dat de twee loodsen met een totale waarde van ruim twee ton van hem afgepakt moeten worden. De 75-jarige man verklaarde vorige maand bij de rechtbank dat hij niks van hennephandel wist. De officier noemde hem juist een belangrijke schakel daarin. Hij was betrokken bij deals en de onderhandelingen daarover vonden meerdere keren plaats in zijn huis naast de loodsen.

Tegen de 49-jarige Yusuf K., de broer van de hoofdverdachte, eiste de aanklager ook dertien maanden cel. Tegen twee medeverdachten uit Assen en Lelystad, die een kleinere rol hadden, eiste hij tot vijf maanden cel.

,,Het was een hennepbedrijf, compleet met een afdeling in- en verkoop. De kilo’s vliegen je om de oren in deze zaak.”

Officier van Justitie

De officier noemde de bende rondom Mehmet K. ‘makelaars in hennep’. ,,Het was een hennepbedrijf, compleet met een afdeling in- en verkoop. De kilo’s vliegen je om de oren in deze zaak.” K. verkocht niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, stelt de aanklager. Begin 2014 bracht een koerier 23 kilo van hem de grens over. In Duitsland werd de man opgepakt.

Om een goed beeld te krijgen van de bende, zette justitie undercoveragenten in. Zij deden zich voor als klanten. In oktober 2013 en januari 2014 kochten ze in totaal negentien kilo wiet bij de Asser bende. In maart 2014 bestelden de undercoveragenten bijna 54 kilo. Met een geheime camera legden ze vast hoe de bejaarde loodseigenaar en Yusuf K. de auto van de nepkopers vollaadden met veertien kisten hennep. Toen ze klaar waren, viel de politie de loods binnen en werd de bende opgerold.

De officier van justitie hield er in zijn eisen rekening mee dat de arrestatie volgende week vijf jaar geleden is. Dat het zo lang heeft geduurd, komt onder meer doordat de rechtbank in 2016 de dagvaardingen tegen de verdachten ongeldig verklaarde. Ze vond de beschuldigingen van het OM te vaag. Destijds werd de groep verdacht van grootschalige hennephandel tussen 2009 en 2014, die periode is inmiddels flink ingekort.

,,Het gaat in de tenlasteleggingen nu om momentopnamen. In werkelijkheid werd er op veel grotere schaal gehandeld”, aldus de officier. ,,Alleen al in deze zaak gaat heeft de politie in totaal 130 kilo hennep gevonden. De straatwaarde daarvan is minstens Dat 665.000 euro.” Mehmet K. en zijn broer investeerden hun winst in hun geboorteland Turkije, stelt hij. Daar loopt nog een onderzoek naar witwassen.

Volgens de advocaten van de Assenaren heeft het OM de zaak enorm opgeblazen. Ook zijn de undercoveragenten op een verkeerde manier ingezet. De advocaten stellen dat zij de verdachten hebben uitgelokt om drugs te verkopen. Ze vinden daarom dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden.

Uitspraak: 26 maart.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM