Tot 3,5 jaar cel geëist voor opzetten grote drugslab in Stieltjeskanaal

Tot 3,5 jaar cel geëist voor opzetten grote drugslab in Stieltjeskanaal

Geschreven door | 2024-07-08T20:10:03+00:00 08 juli, 2024|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het opzetten van een grote drugslab in Stieltjeskanaal waarin amfetamine (speed) werd gemaakt is tegen een 41-jarige man uit Rotterdam, 40-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht en een 37-jarige man zonder verblijfplaats een celstraf van 42 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren deze drie mannen de koks binnen het lab. De 58-jarige bewoner van het pand zou 16 maanden moeten uitzitten. De spullen werden getransporteerd door een 38-jarige man uit Utrecht. Hij hoorde 14 maanden tegen zich eisen, waarvan ruim vijf maanden voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat hij niet terug hoeft de cel in.

Kentekenherkenning

Het lab kwam op 5 januari 2022 aan het licht door de vervoerder uit Utrecht. Het kenteken van de bus, waarin de man reed, leverde een ANPR-hit (automatische kentekenplaatherkenning) op. Dat kenteken was in november al eens gesignaleerd in de omgeving van Stieltjeskanaal en als opvallend opgeslagen in het systeem. In januari reed de bus opnieuw in die omgeving. De bus verbleef een tijdje in Stieltjeskanaal en werd op de terugreis op de A28 bij Zwolle gecontroleerd. De dertiger uit Utrecht wekte bij de agenten een zenuwachtige indruk. Hij kwam uit Zwolle bij zijn zus vandaan, vertelde de man.

Chemische lucht

Ook zei hij niet te weten wat hij vervoerde. De laadruimte stond vol met chemisch stinkende blauwe vaten. Die chemische lucht werd ook waargenomen rondom een schuur van een boerderij in Stieltjeskanaal.  Een arrestatieteam viel dezelfde avond nog de schuur binnen. Drie mannen zaten in een bijgebouw. Het lab was hun werkterrein, erkenden zij. “Ja, alleen schoonmaak”, zei één van hen woensdag tegen de rechter.

Bijna een miljoen

De schuur was ingedeeld met meerdere ruimtes. In de achterste ruimte stond een werkend drugslab. De waarde van de drugs en productiemiddelen is geschat op drie ton. Volgens het onderzoek is eerder al eens voor 450.000 euro aan amfetamine geproduceerd. De bewoner van het pand is in 2018 al eens veroordeeld voor het kweken van hennep. Tegen de politie zei de man dat hij daardoor met een schuld van 4000 euro zat. Hij verhuurde de schuur om die schuld af te lossen.

Voldoende dna-sporen

Tegenover de rechter trok de man deze verklaring in. De officier van justitie noemde de man ongeloofwaardig.  In en rond het lab zijn volgens het OM voldoende dna-sporen gevonden van de vijf verdachten. Uit de telefoongegevens blijkt dat de toestellen meermalen masten hebben aangestraald in de buurt. Ook zijn er foto’s aangetroffen van het lab in aanbouw. De beelden zijn gemaakt begin december 2021.

Vrijspraak

De officier van justitie hield in haar strafeis rekening met het tijdsverloop en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. De advocaat van de verdachte uit Utrecht pleitte voor vrijspraak. De dertiger zou zonder gegronde reden zou zijn aangehouden op de A28. Op het terrein van het lab is een mondkapje met dna van de man gevonden. ‘Het was coronatijd en hij is dat kapje op het terrein verloren’, zei de advocaat. “Uit niets blijkt dat de man iets met het lab had te maken”.

De grote jongens

De raadsman van de vermeende 37-jarige kok vond dat het OM in deze zaak te hoog van de toren blaast. De verdachte is slechts de uitvoerder. “De grote jongens, die het geld tellen, blijven doorgaans buiten schot”. De strafeis is volgens hem veel te hoog, in verhouding met de rol van deze verdachte. De overige advocaten komen donderdag aan het woord. De uitspraak staat gepland op 30 juli.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn