Tot 33 maanden cel voor faillissementsfraude bouwbedrijven

Tot 33 maanden cel voor faillissementsfraude bouwbedrijven

Geschreven door | 2019-07-19T18:49:04+00:00 19 juli, 2019|Rechtbank, Zwolle|

ZWOLLE (ADP) – Drie mannen uit Nijverdal, Hoogeveen en Zuidwolde hebben zich volgens de rechtbank in Zwolle schuldig gemaakt aan faillissementsfraude . Zij vormden daarbij een criminele organisatie. Dit gebeurde van begin 2012 tot eind 2014.

De 54-jarige man uit Hoogeveen kreeg 33 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd. Volgens de rechter presenteerde de man zichzelf als jurist en als iemand die noodlijdende bouwbedrijven te hulp kon schieten. Hij deed dit samen met een 53-jarige man uit Zuidwolde en een 66-jarige man uit Nijverdal. Zodra zij de leiding over de bedrijven in handen hadden werd er niet geinvesteerd maar juist geldbedragen onttrokken. Zij voerden geen deugdelijke administratie en oproepen van curatoren werden genegeerd.

In alle gevallen werd een katvanger aangesteld als bestuurder. Kort na dit aantreden ging het bedrijf failliet. Er bleef een chaos achter. De man uit Nijverdal kreeg 27 maanden cel opgelegd, de man uit Zuidwolde 21 maanden. De drie mogen naast de celstraf vijf jaar lang geen statutair bestuurder van rechtspersonen zijn. Het Openbaar Ministerie eiste 20 juni tot drie jaar cel tegen de mannen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn