Tien jaar cel voor Stadjer die pistool op kind richtte en moeder in voet schoot

Tien jaar cel voor Stadjer die pistool op kind richtte en moeder in voet schoot

Geschreven door | 2021-10-18T18:42:17+00:00 18 oktober, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor een gewapende woningoverval in Hoogezand en een schietincident in Groningen is een 38-jarige Groninger veroordeeld tot tien jaar cel. De Stadjer hield op oudejaarsavond 2019 een gezin met jonge kinderen onder schot en schoot de moeder in haar voet. 

De man verliet de woning zonder buit. De rechter vindt poging tot afpersing met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, een poging tot moord en verboden wapenbezit bewezen.

 

Het melkflesje

Het gezin stond rond half tien die avond vuurwerk af te steken, waardoor de indringer ongezien de woning binnenkwam. Hij droeg een bivakmuts, een overall en een pistool en wachtte binnen de familie op. De gezinsleden reageerden in eerste instantie vol ongeloof en wezen de man de deur. Een tienjarige jongen gooide de overvaller het melkflesje van zijn zusje naar het hoofd. Die richtte zijn pistool op de jongen en schoot vervolgens de moeder in haar voet. De man maakte zich daarna uit de voeten.

 

De blauwe overall

De overval kreeg aandacht in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. In die uitzending werd de nadruk gelegd op de blauwe overall die de overvaller droeg. Een eigenaar van een bedrijf in Hoogezand herkende in de beschrijvingen zijn compagnon. Hij vond in het bedrijf een blauwe overall, die overduidelijk was verstopt. De ondernemer stapte naar de politie. De Stadjer ontkende van begin af aan. Uit het onderzoek naar de hulzen bleek dat het wapen ook was gebruikt tijdens een schietincident op 20 oktober 2020 in de Huygenstraat in Groningen. Een man op een balkon werd beschoten en hij raakte daarbij gewond aan zijn vinger.

 

Het masker

De schutter in de Huygenstraat droeg een masker en reed weg op een fiets. Het masker werd in de woning van de Stadjer gevonden. Hij had al geruime tijd ruzie met de man op het balkon, omdat deze buurtbewoner klaagde over een bouwwerk aan de woning van de Stadjer. Die bekende uiteindelijk dat hij die avond aanbelde bij de klagende buurman en uit pure frustratie in de lucht schoot. De rechter vond dat de man planmatig te werk was gegaan, door met een masker op te verschijnen. De fiets had hij bewust meegenomen omdat anders zijn bus zou worden herkend. Dat voertuig stond verderop geparkeerd.

 

Uit alles wijst dat de Stadjer niet in een opwelling heeft gehandeld en vond de rechter poging tot moord bewezen. De man is eerder veroordeeld voor diefstal met geweld. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die eiste daarbij ook een contactverbod, maar de rechter wees dat verzoek af. Wel moet de Stadjer zijn slachtoffers een smartenbedrag van ruim 37.000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn