Thijs Römer moet maand de cel in voor online misbruik

Thijs Römer moet maand de cel in voor online misbruik

Geschreven door | 2023-08-08T19:53:15+00:00 08 augustus, 2023|Groningen, Rechtbank|

De 45-jarige acteur Thijs Römer is voor online zedendelicten met drie minderjarige fans veroordeeld tot drie maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Ook kreeg hij 240 uur werkstraf opgelegd. Een van de slachtoffers komt uit Groningen.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en een celstraf van 90 dagen, waarvan 89 dagen voorwaardelijk. De straf valt dus hoger uit dan de eis. Römer dient ook zich te laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, blijkt uit de uitspraak van de rechter.

Römer en zijn advocaat waren zelf niet bij de uitspraak in Assen aanwezig. Volgens de rechtbank heeft de media-aandacht ‘een verwoestend effect gehad’ op het werk en het gezin van Römer. ‘Maar dat heeft hij ook aan zichzelf te danken.’

 

Masturbatietips gegeven

Römer gaf twee weken geleden tegenover de rechter toe dat hij ‘over de grens was gegaan’. Hij zat in verschillende WhatsApp-groepen, waaronder een groep met minderjarigen. Hij besprak met hen de seksualiteit en gaf ze masturbatietips, zei hij tegen de rechter.

Hij speelde op dat moment de rol van een mentor, maar daarin was hij te ver gegaan. Een van de meisjes deed begin vorig jaar als jongvolwassene alsnog aangifte tegen de acteur. De nu 21-jarige vrouw uit Groningen vertelde op sociale media wat haar als 14-jarige was overkomen.

 

Misbruik makend van zijn overwicht kon hij deze meisjes verleiden tot dingen die hij wilde

‘Misbruik gemaakt van zijn overwicht’

Na haar aangifte deden nog twee inmiddels jonge vrouwen aangifte. De verhalen van de drie aangeefsters komen sterk met elkaar overeen. Ze keken erg tegen de twintig jaar oudere acteur op en dachten dat hun contact met de artiest speciaal was. ‘Misbruik makend van zijn overwicht kon hij deze meisjes verleiden tot dingen die hij wilde’, gaf de rechter aan tijdens de uitspraak.

 

Geen sprake van dwang

De rechter vindt bewezen dat hij minderjarigen heeft verleid tot het plegen van ontucht en het toesturen van naaktbeelden. Hiermee heeft Römer zich automatisch ook schuldig gemaakt aan het bezitten van kinderporno. Niet bewezen vindt de rechter dat Römer de meisjes onverwacht en gedwongen opzadelde met foto’s van zijn ontblote geslachtsdeel. ‘Hij was verwikkeld in een seksueel getint gesprek en de foto’s gingen over en weer’. Daarom is de acteur vrijgesproken van dwang.

Legt alles buiten zichzelf

De rechter vindt de zaak ernstig genoeg om de acteur een maand te laten zitten. Hij heeft weinig tot geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedrag en legt alles buiten zichzelf, zei de rechter.

Persoonlijke omstandigheden

Een maandenlange celstraf was volgens de rechter wel passend geweest, maar die houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Sinds de zaak in de publiciteit is gekomen, is zijn inkomstenbron opgedroogd. De rechter wilde niet zover gaan dat er helemaal geen celstraf zou overblijven. ‘Hij moet het toch voelen’, zei persrechter Marcel Wolters na de uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn