Tegenstander windmolenpark Drentse Veenkoloniën voor bouwstop naar de rechter

Tegenstander windmolenpark Drentse Veenkoloniën voor bouwstop naar de rechter

Geschreven door | 2020-10-09T13:30:01+00:00 09 oktober, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Stichting Platform Storm en medeactivisten, die tegen de bouw van een windpark in de Drentse Veenkoloniën zijn, vragen de rechter de bouw van dit park stil te leggen. Afgelopen donderdag stonden de tegenstanders en de projectontwikkelaars voor de rechter in Assen. 

De activisten schermden met een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie met betrekking tot een windmolenpark in België. Het hof oordeelde dat windmolens moeten worden getoetst aan veel strengere normen voor de bescherming van omwonenden, dieren en de natuur. Volgens Peter de Lange, de advocaat van Platform Storm, zijn de verstrekte bouwvergunningen van het park in Drenthe daarmee in strijd met de Europese milieuregels. Dit park is het eerste windpark in Nederland dat de rechter vraagt de bouw om die reden stil te leggen.

Stiekem filmen en fotograferen

De zitting werd kort na aanvang gestopt om mensen uit de zaal te halen die stiekem foto’s en filmopnamen maakten. De bouw van het windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën is vaker in het nieuws geweest door acties van tegenstanders. Tegen Jan Nieboer van Stichting Platform Storm loopt nog een strafzaak over de aanleg van het windmolenpark. Hij wordt verdacht van het versturen van dreigbrieven naar ruim vijftien bedrijven die meewerken aan de bouw van het park. Twee ondernemers trokken zich daarop terug. Naast Nieboer staat ook een 59-jarige man uit Meeden in deze zaak terecht.

45 windturbines

Platform Storm ving eerder al eens bot bij de Raad van State. Die gaf toestemming voor de bouw van de 45 windturbines. De bouw is inmiddels in volle gang. Hier is ruim tien jaar van onderzoeken, inspraak, besluitvorming en rechterlijke toetsing aan voorafgegaan, zeiden de advocaten van de projectontwikkelaars. Sinds 2018 zijn deze besluiten onherroepelijk.

Verkeerde gedagvaard

Niet de projectontwikkelaars hadden in dit geval op de gedaagdenstoel moeten zitten, maar de overheid. “De initiatiefnemers gaan niet over de overheidsregels”, zei hun advocaat. Een verbod van de rechter op de bouw van het windpark in de Drentse Veenkoloniën kan leiden tot een faillissement van het park en de betrokken windboeren, zeiden ze.

Platform Storm vraagt een bouwstop met een boete van 1 miljoen euro per dag, wanneer dit niet gebeurt. “Om in verhouding te blijven met de kosten van het park, 700 miljoen euro, stellen we geen maximum” zei De Lange.

Zo’n dertig sympathisanten van de actievoerders gingen donderdagochtend naar de rechtbank in Assen. Zij mochten vanwege de coronamaatregelen niet naar binnen en bleven buiten staan.

 

De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn