Tbs met dwangverpleging voor man die ouders neerstak in Kolham

Tbs met dwangverpleging voor man die ouders neerstak in Kolham

Geschreven door | 2021-05-11T14:23:34+00:00 11 mei, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank heeft een 33-jarige man uit Groningen tbs met dwangverpleging opgelegd voor een moordpoging op zijn moeder en stiefvader in Kolham. De Stadjer stak vorig jaar in mei de twee meermalen met een samoeraizwaard. Dit gebeurde bij zijn ouderlijke woning. Hij riep daarbij dat beiden dood moesten. Beide slachtoffers raakten zwaargewond.  

De rechter noemde dit incident een groot familiedrama. De man was woedend en gefrustreerd toen hij de rit met de bus van Groningen naar Kolham maakte. Hij was ervan overtuigd dat hij als baby uit de wieg was geroofd. Zijn moeder was niet zijn biologische moeder. Zij had hem gestolen. Hij wilde antwoorden op vragen hierover, maar kreeg die niet. En daarom moesten beide ouders dood.

 

Opgewacht

Hij stak zijn moeder in de badkamer in haar rug. De vrouw waarschuwde haar man via het raam. De stiefvader rende naar binnen en werd op de trap opgewacht. Ook hij werd enkele malen gestoken, maar kon toch via de buren alarm slaan. De vrouw lag zwaargewond in de woning. Er is een tijdlang gevreesd voor haar leven.

Volgens deskundigen lijdt de man aan psychotische waanbeelden en heeft hij voortdurend hallucinaties. De man is daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar en kan hem de daad niet worden aangerekend. De rechter neemt deze conclusie over. Het Openbaar Ministerie ging uit van poging tot doodslag en eiste hiervoor tbs met dwangverpleging.

Volgens de officier van justitie heeft de man door de waanbeelden niet uit eigen wil gehandeld en kan er dan ook geen sprake zijn geweest van voorbedachte raad. De rechter ziet dit anders. De man heeft over zijn moordplannen nagedacht en dit voorbereid. Hij heeft zich meermalen kunnen bedenken maar is niet gestopt. Een psychische stoornis hoeft voorbedachte raad niet in de weg te staan, zei de rechter.

 

‘Spijtig dat het niet is gelukt’

De kans op herhaling is groot. Zeker nu de man tijdens de rechtszitting riep dat het spijtig was dat het hem niet was gelukt. ‘De angst blijft en wordt daardoor alleen maar groter’, zei de rechter. Door het ontbreken van zijn ziektebesef blijft de man een acuut gevaar voor zijn familie, zolang hij niet langdurig gedwongen wordt verpleegd. Hij moet zijn slachtoffers een smartenbedrag van 25.000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn