Tbs met dwangverpleging voor bedreiger burgemeester Van der Tuuk

Tbs met dwangverpleging voor bedreiger burgemeester Van der Tuuk

Geschreven door | 2021-10-06T08:43:48+00:00 06 oktober, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De rechter heeft een 57-jarige man uit Lutjegast tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat hij onder meer burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier heeft bedreigd. De Lutjegaster bedreigde ook twee agenten en belaagde zijn buren. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Ik ga hem zijn oren afsnijden, zodat hij zijn bril niet meer kan opzetten

De Lutjegaster zei vorig jaar in november tegen een wijkagent dat hij burgemeester Van der Tuuk zijn oren ging afsnijden. ‘Zodat die zijn bril niet meer kan opzetten’. Ook zei hij dat de burgervader zijn ambtstermijn in de gemeente Westerkwartier niet vol ging maken. Ondertussen treiterde hij zijn buren. Hij belde hen veelvuldig, hitste hun honden op en gooide vuilnis bij hun voordeur.

 

Achterdocht

De man werd op 10 januari opgepakt nadat hij agenten met een hooivork bedreigde. De agenten voelden zich dusdanig bedreigd, dat zij vier waarschuwingsschoten afvuurden. De Lutjegaster kwam in april vrij, maar zat drie dagen later weer vast voor nieuwe bedreigingen. De rechter noemde het ernstige feiten. De man moet dringend worden behandeld. Hij weigert echter iedere medewerking. Hij wilde ook niet worden onderzocht in een observatiekliniek. Volgens deskundigen is bij de man sprake van een schizo-affectieve stoornis. De man is achterdochtig naar anderen.

 

Omdat de man niet meewerkt is niet vastgesteld of hij deze feiten onder invloed van deze stoornis heeft gepleegd. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat hij toerekeningsvatbaar was. Zonder een langdurige behandeling is de kans groot dat de man met dit gedrag doorgaat. De Lutjegaster kreeg ook een celstraf van 257 dagen opgelegd. Die heeft hij in voorarrest uitgezeten.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn