Tbs met dwang moordenaar van Pekelder Jan de Wit onder voorwaarden beëindigd

Tbs met dwang moordenaar van Pekelder Jan de Wit onder voorwaarden beëindigd

Geschreven door | 2018-08-08T20:30:03+00:00 08 augustus, 2018|Groningen, Rechtbank|

De moord had plaats in 2001 in Oude Pekela. De 52-jarige Kor van D. stak de 15-jarige Jan de Wit met een keukenmes dood, omdat hij een accu in zijn tuin had gegooid. Van D. werd voor de moord op de jongen in 2002 tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld.

Laatste fase
Van D. zit nu in de laatste fase van zijn tbs-behandeling. Volgens de kliniek en de reclassering gaat dat goed. In het kader van resocialisatie is de man in de afgelopen maanden onder begeleiding al twee keer op bezoek geweest bij zijn moeder die destijds nog in Oude Pekela woonde. Tot hun schrik waren de nabestaanden van Jan de Wit niet op de hoogte gesteld van zijn bezoekjes. Dat zorgde voor veel onrust in Pekela.

Zelfstandig wonen
Van D. woont niet meer in het Noorden van het land, en leeft zelfstandig buiten de muren van tbs-kliniek Van der Hoeven in Utrecht, waar hij werd behandeld. Tot dusver kent zijn behandeling een rustig verloop, zo blijkt ook uit rapportages over de man.

Desondanks wilde het OM de tbs nog met een jaar verlengen. Afgelopen juni ontbrak nog één belangrijk reclasseringsrapport over de man. Uit dat rapport blijkt dat het leven van D. nu stabiel genoeg is om het toezicht te verplaatsen naar de reclassering voor de duur van een jaar.

‘Niets te zoeken in Oude Pekela’
De rechtbank heeft aan de voorwaarden toegevoegd dat de man niet in Oude- en Nieuwe Pekela mag komen. Daar had het OM de rechtbank om verzocht. ‘Dat was ik ook niet van plan, ik heb daar niets te zoeken’, zei de man woensdag tegen de rechters.

‘Mijn cliënt zal het door de rechtbank gekregen vertrouwen niet schenden, en hij zal blijven werken aan een stabiel leven’, zei de advocaat van D., Meike Lubbers.

De rechters willen Van D. over een jaar weer terug zien.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt