Taakstraf voor man die 175 dode en gewonde duiven in Gieten dumpte

Taakstraf voor man die 175 dode en gewonde duiven in Gieten dumpte

Geschreven door | 2023-01-05T14:50:22+00:00 05 januari, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 70-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze die in maart in twee weekenden 175 zwaar verwaarloosde sierduiven dumpte op akkers aan de Veenhoverdijk en Winterdijk in Gieten, moet een taakstraf van 40 uur uitvoeren. Ook moet de man de kosten betalen van 870 euro, die zijn gemaakt voor de opvang en het vervoer van de nog levende duiven en het euthanaseren van een deel van hen.

De meeste gedumpte duiven waren al dood. Ze waren allemaal sterk vermagerd en vervuild. De vogels waren niet meer in staat te vliegen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan dierenverwaarlozing en -mishandeling. Normaal gesproken zou deze zaak aan de rechter worden voorgelegd. Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man, zijn gezondheid en zijn leeftijd bleef het bij een hoorzitting bij het Openbaar Ministerie.

130 dieren gestorven

De zeventiger kon een gang naar de rechter voorkomen door te schikken met het OM. De zaak was ernstig, want er zijn uiteindelijk 130 dieren gestorven, door toedoen van de man, vindt het OM. Normaal gesproken zou een taakstraf van 80 uur een passende straf zijn geweest. Vanwege de persoonlijke omstandigheden stelde het OM de helft hiervan voor. De man accepteerde het voorstel. Er is geen tweede verdachte in deze zaak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn